Noviteti
41

Koenigsegg u Ženevi: Tri automobila i više od 4.000 konjskih snaga

Piše: E. T.
Svoj izložbeni prostor na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi imat će i švedska automobilska manufaktura Koenigsegg čija će tri izložena automobila u zbiru raspolagati sa 4.360 KS.

Koenigsegg će u Ženevi izložiti dvije Regere i posebno izdanje modela Agera RS.

Produkcijsko izdanje hibridnog modela Regera nema motor sa 16 cilindara koji raspolaže sa 1.500 KS i pokreće strašni Bugatti Chiron, ali vozaču ipak nudi 1.500 konjskih snaga koje proizvodi kombinacija biturbo V8 motora i tri elektro-motora. Više snage u hibridnom produkcijskom izdanju trenutno ne nudi niko.

Karoserija prve produkcijske Regere obojena je u British Racing zelenu boju. Boja je dovoljno svijetla da ne zasjeni nekolicinu neobojenih karbonskih detalja na karoseriji, a odličan kontrast svemu pravi svijetlosmeđa boja koja dominira u unutrašnjosti najsnažnijeg i najbržeg Roadstera koji se može kupiti i voziti na javnim cestama. Automobil "čuči" na ultralaganim karbonskim felgama na koje su u Koenigseggu postavili gume Michelin Pilot Sport 4S.

Druga produkcijska Regera koja će biti izložena u Ženevi djelimično je obojena crvenom bojom, jer su u Koenigseggu odlučili da mnogi dijelovi karoserije ostanu u boji karbona od kojeg su i napravljeni. Crvenocrna kombinacija dominira i u unutrašnjosti, a ono što nije prekriveno kožom napravljeno je od karbona i aluminija.

Pored Regera svoje mjesto ispod sajamskih reflektora dobio je i model Agera RS Gryphon koji je opremljen nekolicinom opcione opreme koju Koenigsegg nudi u svojoj ponudi. Karbonska karoserija ukrašena je nekolicinom detalja koji su napravljeni od 24-karatnog zlata, a u standardnoj opremi ovog automobila su i dvije kacige. Ageru RS Gryphon, čija masa iznosi 1.395 kg, pokreće biturbo V8 motor sa 1.360 KS.