Noviteti
5

Koenigsegg objavio promotivni video Agere S Hundra

Klix.ba
Koenigsegg je pripremio prikladan promotivni videomaterijal za svoj novi model koji je predstavljen prošlog mjeseca na ženevskom Sajmu automobila.

Agera S Hundra napravljena je u čast stotog automobila Koenigsegga u posljednjih deset godina, što je podatak koji ponajbolje pokazuje ekskluzivitet koji nudi švedska automobilska manufaktura.

U video materijalu se pojavljuje Izvršni direktor kompanije Christian von Koenigsegg koji lično predstavlja jubilarni automobil. Da podsjetimo, Koenigsegg Agera S Hundra napravljena je po narudžbi kolekcionara iz Malezije, a pored karbon fibera, koji je primarni materijal karoserije, tu je i 24-karatno zlato korišteno prilikom konstrukcije izduvnog sistema i pojedinih elemenata ovjesa. Karoseriju je ručno lakirao neimenovani italijanski umjetnik.

Unutrašnjost napravljena od karbona obložena je alkantarom, a ne nedostaje ni zlatnih detalja. Ageru S Hundra pokreće 5-litarski V8 biturbo motor koji razvija 1030 KS i 1100 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina automobila iznosi 418 km/h, a od 0 do 100 km/h potrebno mu je 2,8 sekundi. U ovom slučaju, cijenu niko ne spominje. Razumljivo!