Razvija 1.700 KS
19

Koenigsegg Gemera je superautomobil s četiri sjedišta koji ubrzava do 400 km/h

D. B.
Koenigsegg je predstavio svoj prvi produkcijski automobil s trocilindričnim motorom, ujedno i prvi model ove kompanije koji može primiti pet putnika

Koenigsegg svoj novi model voli zvati Mega-GT, a njegovo pravo ime je Gemera. U ovaj automobil se bez problema mogu smjestiti četiri odrasle osobe, a ima i dovoljno prostora za njihov prtljag. Radi se zapravo o hibridnom automobilu koji, barem prema riječima proizvođača, "performansama nadmašuje većinu mega automobila s dva sjedišta, kako onih sa motorom s unutrašnjim saogrijevanjem, tako i električnih".

Govoreći u pogonu. Gamera je dobila 2,0-litarski trocilindrični twin-turbo motor koji Koenigsegg naziva Tiny Friendly Giant (Mali prijateljski div). Podršku ovom motoru pružaju tri električna motora, po jedan za pokretanje stražnjih točkova, dok je treći na prednjoj osovini i montiran direktno na radilicu motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ova kombinacija isporučuje 1.700 KS i 3.500 Nm obrtnog momenta, što bi trebalo biti dovoljno da superautomobil s četiri sjedišta ubrza od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi. Osim toga, proizvođač tvrdi da može dostići maksimalnih 400 km/h.

"Ultimativne performanse bile rezervisane za svijet dvosjeda s veoma ograničenim prostorom za prtljag, sve dosad. Gamera je u potpunosti nova kategorija automobila koji predstavlja kombinaciju ekstremnog mega automobila, prostrane unutrašnjosti i ekološke osviještenosti. Mi ga zovemo Mega-GT", izjavio je osnivač i direktor Koenigsegga Christian von Koenigsegg.

Zahvaljujući 800-voltnoj bateriji, Gamera može preći do 50 km korištenjem samo električnog pogona i pri tome dostići brzinu od čak 300 km/h. Snaga automobila se uspješno kontroliše zahvaljujući upravljanju preko obje osovine, a tu je i torque vectoring sistem za raspodjelu snage na sva četiri točka.

Koenigsegg želi impresionirati kupce interesantnom unutrašnjošću u kojoj se nalaze četiri držača za čaše s funkcijom grijanja i hlađenja, prednji i stražnji infotainment ekrani, prednji i stražnji bežični punjači mobitela, Apple CarPlay, Wi-Fi povezivost, trozonski klima uređaj, električna sjedišta, vrhunski audio sistem s 11 zvučnika i još mnogo toga.

Švedska kompanija će proizvesti svega 350 primjeraka modela Gemera.