Električni u prvom planu
28

Klix.ba na sajmu automobila u Frankfurtu: Nikad više struje i nikad manje izlagača

E. Z.
Ovogodišnje izdanje Sajma automobila u Frankfurtu nas je poprilično iznenadilo. Iako smo očekivali potpunu inavzaiju električnih automobila, ipak nismo očekivali znatno manji broj premijera i vrlo primjetan izostanak značajnog broja velikih automobilskih marki. Klix.ba iz Frankfurta donosi pregled najvažnijih premijera sa ovog sajma.

Ranije najave da će značajan broj marki i proizvođača preskočiti ovogodišnje izdanje Sajma automobila u Frankfurtu surovo su se obistinile. Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovu veliku automobilsku izložbu tokom novinarskih dana i prije zvaničnog otvaranja za javnost, te se uvjerila u činjenicu da je po broju prisutnih marki ali i samom broju premijera ovo izdanje jedno od slabijih u zadnje vrijeme.

Ipak, to ne znači da je manjkalo vrlo važnih premijera, a kako se moglo i očekivati, električni modeli su u potpunosti preuzeli pozornicu, te nam se čini da je ove godine kao izlagač bilo nepristojno pojaviti se sa automobilom na benzin.

Zato ćemo prije svih istaći jednu od najvažnijih premijera, a koja zaista predstavlja potpunu suprotnost svim modernim električnim automobilima. Land Rover je napokon predstavio potpuno novu generaciju njihovog kultnog terenca Defender. Model koji ima 70 godina dugu tradiciju dobio je potpuno novu platformu i konstrukciju za koju Land Rover kaže da je najčvršća koju su oni ikada uspjeli napraviti. Biće ponuđen, kao i prije, u dvije verzije 90 kao kratki i 110 kao dugi, nudi širok izbor snažnih benzinskih i dizelskih motora, te čitav arsenal blokada, reduktora i vrhunskog pogona kako bi zadržao status nepobjedivog terenca. Zanimljivo je da proizvodnja Defendera seli iz Solihula u Slovačku.

Volkswagen je u Frankfurtu napravio pravi spektakl, kako se i očekivalo. Novi stil njihovog prepoznatljivog logotipa bio je samo uvetira u premijeru najvažnijeg modela ove marke još od vremena Bube i prvog Golfa. Potpuno električni Volkswagen ID.3 prvi je u nizu električnih modela nove generacije i otvara nove poglavlje za Volkswagen. Ukratko to je kompaktni model koji ima proporcije najpribližnije Golfu, unutrašnjost i prostranost kao Passat ali i performanse kao Golf GTI.

Iako je zvanično predstavljen prije sajma u Frankfurtu, ipak jedna od najvećih i najvažnijih premijera bio je Porsche Taycan. Sportska električna limuzina sa voznim osobinama, kvalitetom i luksuzom koji su svojstveni za Porsche definitivno predstavlja značajnu prekretnicu u cijeloj historiji ove marke. Nudi nekoliko nivoa snage i performansi, dok najskuplji i najbrži Taycan Turbo S do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi.

Veliku pažnju privukao je i BMW sa premijerom BMW Concept 4 koji rije svega ima svrhu da pruži uvid u Seriju 4 nove generacije. Radikalan i vrlo upadan dizajn nije nešto što se može provariti na prvi pogled. Same proporcije i silueta ovog kupea vrlo su skladni i dinamični, ali nekako sve to pada u drugi plan pored nevjerovatno velike maske i "bubrega". Čini se da ona gigantska maska na Seriji 7 i X7 ipak nije dovoljno velika.

Mercedes-Benz je sajam u Frankfurtu iskoristio za premijeru konceptnog Vision EQS luksuznog električnog modela, koji će po svemu sudeći uskoro doći i u serijskoj verziji. Što se tiče sadašnjosti Mercedes je veliki trud uložio u razvoj Mercedes-Benz EQ hibridnih modela, Uvođenje na tržište ovih modela će biti obavljeno krajem ove i početkom naredne godine. EQ Power za modele A-Klasa i B-Klase naglašava Mercedes-Benz plug-in inicijativu: komapnija je sebi kao cilj postavila da proširi svoj portfolio plugin hybrid-nih vozila na 20 modela do 2020-te.

Audi je od njemačkog trojca imao možda i najagresivniji nastup u Frankfurtu uz predstavljanje i izlaganje cijelog niza novih i konceptnih modela. Tako je veliku pažnju privukao RS7 Sportback koji je imao ovdje svoju svjetsku premijeru, te u sužtini predstavlja limuznsku-coupe verziju karavanskog RS6 Avant . Važna premijera bio je i model AI Trail, potpuno električni i radikalan terenac koji svojim izgledom i jedinstvenim rješenjima najavljuje da električna sadašjost i budućnost ne moraju i ne trebaju biti dosadni. Audi je predstavio i A1 CityCarver, terensku verziju kompaktnog A1, ali i facelift za cijelu ponudu verzija modela A5, koja sada prati stil osvježenog A4.

Važne i zanimljive premijere u Frankfurtu su i Cupra Tavascan, koncept koji najavljuje sportski crossover budućnosti ove sportske marke, Lamborghini je predstavio potpuno novi i radikalno dizajnirani Sian, Honda je napokon pripremila simpatični koncept "e" za serijsku proizvodnju, dok je Hyundai bio vrijedan i došao sa tri premijere, i to novi i10, i30 N Project C koji je lakši i brži, te na kraju i električni koncept "45" originalnog dizajna.

Sajam u Frankfurtu traje do 22. septembra.