Noviteti
0

Kia KCV-III

Klix.ba
Prelijepi koncept automobil sa pokretnim tvrdim krovom koji je predstavljen na Frankfurt Motor Showu je prošao kroz sva testiranja te je sada poptuno spreman za serijsku proizvodnju.

Automobil je dizajniran u Namyang R&D Centru, koji Kia dijeli sa svojom matičnom kompanijom Hyunadi, te je posljednji u nizu mnogih automobila koji su pribjegli ovom očito popularnom riješenju sklapanja krova.

Dizajn je naglašeno sportski, te iz nekih uglova podsjeća i na vanzemaljskog Bugatti Veyrona, pogotovo se to odnosi na prednju masku koja svojim linijama i položajem djeluje kao umanjena verzija na pomenutom automobilu.

Krov je skoro u potpunosti od stakla, a da ne bi došlo do kontakta asfalta i tog krova brine se niz sigurnosnih sistema za kontrolu trakcije. Za sigurnost putnika u krajnjem slučaju brinu se i aktivni oslonci za glavu koji spriječavaju ozljede kičme, a tu su, u službi komfora vozača i saputnika, i brisači sa senzorima koji prepoznaju kišne kapi na šoferšajbi, automatsko aktiviranje farova, integrisani DVD player, navigacioni sistem.

Novost je i posebna pažnja koja je posvećena pješacima, te se tako na haubi i prednjem odbojniku nalaze tzv. “soft spots” na kojima je savijanje povećano a sve u cilju što većeg absorbiranja udarne energije.

Kia KCV-III je prema specifikaciji automobil sa 2+2 načinom smještaja putnika, ali teško da će iko osim veoma male djece i cekera naći udoban smještaj na zadnjim sjedištima.

U konceptnom automobilu za pogon se brinuo četverocilindraš sa 143 KS, ali na policama Kie tj. Hyundaija se nalazi još dovoljno pogonskih jedinica koje mogu zadovoljiti zahtjevnije mušterije, ako ih bude.

Prema prvim zvaničnim najavama iz Kije, zvanično predstavljanje i puštanje u prodaju ovog sportskog coupe-cabrioleta se očekuje u toku 2006. godine.