Električna strategija
2

Jeep predstavio potpuno električni Avenger za Evropu

Klix.ba
Jeep Avenger
Jeep otkriva sljedeću fazu svoje ofanzive potpuno električnih modela u želji da postane globalni lider u SUV segmentu s nultim emisijama. Jeep će predstaviti četiri potpuno nova električna SUV-a u Sjevernoj Americi i Evropi do 2025. godine, a prvi u nizu je Avenger.

Jeep je objavio sveobuhvatan plan za svoju sljedeću generaciju potpuno električnih 4xe modela kao dio održive transformacije prema cilju da postane vodeća marka za elektrificirane SUV modele na svijetu.

Plan predviđa uvođenje četiri potpuno nova električna SUV modela u Sjevernoj Americi i Evropi do kraja 2025. godine. Kao dio tekućeg sveobuhvatnog plana proizvoda, 50% prodaje marke Jeep u SAD-u će biti potpuno električni do 2030. godine, dok će 100% evropske prodaje do tada biti potpuno električno. Plan u potpunosti podržava ciljeve za neto nultu emisiju ugljenika koji je grupacija Stellantis postavio kao cilj tokom dugoročnog strateškog plana Dare Forward 2030 .

Jeep je tako pokazao prve fotografije dva električna SUV-a, potpuno novi Jeep Recon i potpuno novi Wagoneer, koji će stići u Sjevernu Ameriku ali i na druga tržišta širom svijeta, dok će novi i potpuno električni Jeep Avenger biti lansiran u Evropi početkom sljedeće godine.

Potpuno novi Jeep Recon: 100% Jeep; 100% nulta emisija

Jedan od prvih potpuno novih električnih SUV-ova koji će biti lansirani u Sjevernoj Americi je Jeep Recon. Ovaj SUV namijenjen je onima koji vole da da se zapute u avanture u potpunoj tišini sa robusnim ali potpuno električnim terencem.

Jeep Recon je dizajniran od temelja da bude 100% Jeep 4x4 ali i 100% bez štetnih emisija. Ovaj SUV će se nuditi isključivo kao BEV, a za terenske avanture imaće na raspolaganju:

Jeep Recon
Jeep Recon
  • Pravu sposobnost praćenja staza sa Jeep Selec-Terrain sistemom upravljanja vučom, tehnologijom zaključavanja pogonske osovine e-locker, zaštitom ispod karoserije, kukama za vuču i agresivnim off-road gumama
  • Prepoznatljiv Jeep osjećaj slobode u vožnji zahvaljujući električno pokretanim krovom, ali i vratima i staklima koji se mogu u potpunosti ukloniti slično kao na modelu Wrangler
  • Najnoviju generaciju Uconnect sistema, uključujući detaljne vodiče za najistaknutije off-road staze

Potpuno električni Wagoneer - umjetnost američkog premiuma

Kodnog naziva Wagoneer S, ovo potpuno električno vozilo nastavit će širiti prisutnost marke u premium SUV segmentu nudeći jedinstven, elegantan, aerodinamičan dizajn i mogućnost 4x4 vožnje kao dio serijske opreme.

Ovaj novi, potpuno električni, globalni SUV će se nuditi isključivo kao BEV, ciljajući domet od 640 kilometara sa jednim punjenjem, a uz impresivnih 600 KS imaće i uvjerljivo ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 3,5 sekunde.

Jeep Wagoneer
Jeep Wagoneer

Vanjski dizajn obilježen je prepoznatljivom LED osvjetljenom maskom, a zanimljivo je da uprkos obliku karoserije ovaj SUV pokreće aerodinamička efikasnost.

Potpuno novi Wagoneer BEV će također biti prikazan javnosti sljedeće godine, a proizvodnja će početi 2024. godine u Sjevernoj Americi. Kupci u SAD-u će moći da rezervišu potpuno električni Wagoneer model početkom 2023. godine. On će se prodavati na velikim tržištima širom svijeta, uključujući i Evropu.

Jeep Avenger, prvi potpuno električni Jeep SUV za Evropu

U Evropi, Jeep je već napravio veliki pomak nudeći samo elektrificirane SUV vozila u zemljama poput Njemačke i Francuske. Do kraja ove godine, 100% Jeep SUV ponude će biti elektrificirano na gotovo svim evropskim tržištima.

Jeep-ov plan temelji se na ovom 4x pogonu, razvijajući ponudu sposobnih, potpuno električnih vozila dizajniranih i prilagođenih za Evropu. Brend će tako predstaviti četiri vozila sa nultom emisijom u Evropi do 2025. godine, sa ponudom u glavnim segmentima. Kao rezultat tog plana sva Jeep vozila u prodaji na tlu Evrope bit će 100% električna do 2030. godine.

Jeep Avenger
Jeep Avenger

Potpuno novi Jeep Avenger, koji će biti predstavljen u Evropi i drugim tržištima, kao što su Japan i Južna Koreja, a u paleti modela biće pozicioniran ispod modela Jeep Renegade, te će se proizvoditi u vrlo efikasnoj i naprednoj fabrici u Tychyju u Poljskoj.

Sa ciljanim električnim dometom od 400 kilometara, ovaj novi SUV će ponuditi impresivan razmak od tla, prelazne i silazne uglove, dok isporučuje modernu i tehnološki naprednu unutrašnjost, s puno prostora za ljude i teret.

Jeep Avenger će debitovati na Sajmu automobila u Parizu, 17. oktobra ove godine, a rezervacije se otvaraju za kupce istog dana. Potpuno novi Jeep Avenger stiže u prodajne salone početkom 2023. godine