Noviteti
13

Jaguarov prvi SUV F-Pace predstavljen na sajmu u Frankfurtu

Piše: Elvir Zubović
Jaguar F-Pace (Foto: Klix.ba)
Jaguar je na sajmu u Frankfurtu predstavio i svoj prvi SUV nazvan F-Pace, a Klix.ba vam donosi ekskluzivne fotografije ovog i drugih Jaguarovih noviteta predstavljenih danas na IAA, najvećem sajmu automobila na svijetu.

Iako je proces razvoja trajao dugo Jaguar je napokon predstavio svoj prvi SUV model. Svjetsku premijeru imao je na sajmu automobila u Frankfurtu.

Jaguar ga naziva ultimativno praktičnim sportskim automobilom, a novi F-Pace je ustvari dinamičan crossover koji je evoluirao od konceptnog modela C-X17 i ima skoro isti dizajn kao i konceptni model. Novi F-Pace je zasnovan na istoj aluminijumskoj platformi kao i limuzinski modeli XE i XF, a dugačak je 4.731 mm, uz velikodušan međuosovinski razmak od 2.874 mm i veliki prtljažnik zapremine 650 litara.

U unutrašnjosti ima mjesta za potpuni komfor pet osoba, a podrazumjeva se i savremen infotainment sistem sa 10,2 inčnim ekranom osjetljivim na dodir kojeg pokreće quad core procesor i radi na SSD disku. Možete spojiti do osam uređaja zahvaljujući WiFi pristupnom mjestu, dok se satelitska navigacija može prikazati na 12,3-inčnom displeju u instrumentima i to u 3D grafici.

Ponuda motora za novi F-Pace sastoji se od 180 KS snažnog 2.0-litrenog dizela, 240 KS snažnog 2.0-litarskog benzinca, te 3,0-litarskog dizela sa 300 KS i 3,0-litarskog benzinca u verzijama sa 340 KS i 380 KS. Zavisno od izbora motora F-Pace dolazi s pogonom na zadnje ili na sve točkove, a najsnažnija verzija može se pohvaliti sprintom od 0 do 100 km/h koji traje samo 5,1 sekundu, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.