Noviteti
3

Jaguar predstavio prvi crossover u historiji kompanije

Klix.ba
Jaguar je zvanično predstavio dugoočekivani crossover F-PACE s kojim po prvi put u svojoj dugogodišnjoj istoriji ulazi u jedan od najpopularnijih automobilskih segmenata današnjice.

Svijet je konačno dočekao produkcijsku verziju Jaguarovog crossovera koju u slavnoj britanskoj automobilskoj kompaniji opisuju kao „ultimativno praktičan sportski automobil“. Jaguar F-PACE faktički je evolucija konceptnog modela C-X17 koja se izvana minimalno razlikuje od konceptne verzije, uz prihvatljive promjene koje se očekuju na produkcijskom automobilu.

F-PACE je zasnovan na aluminijskoj platformi na kojoj su nastali i Jaguarovi modeli XE i XF, a ukupna dužina automobila iznosi 4.731 milimetar. Međuosovinsko rastojanje je 2.874 milimetra, a prtljažnik može „progutati“ 650 litara pored svih 5 putnika u kabini koji će uživati u apsolutnom komforu zahvaljujući raskošnom ponuđenom prostoru.

Jaguar F-PACE nudit će se sa 2 dizelska i 3 benzinska motora. Slabiji dvolitarski dizelski motor razvija 180 KS i nudit će se s ručnim ili automatskim mjenjačem, sa pogonom preko zadnje ili obje osovine. Snažniji trolitarski dizelski motor nudi 300 KS, a nudit će se s automatskim mjenjačem i pogonom preko obje osovine. Osnovni benzinski dvolitarski motor razvija 240 KS i stiže s automatskim mjenjačem preko kojeg će se snaga slati na zadnju osovinu, a trolitarski benzinac nudit će se u verzijama sa 340 i 380 KS, uz automatski mjenjač i pogon preko obje osovine. Najsnažniji F-PACE od 0 do 100 km/h stići će nakon 5,1 sekunde, a njegova maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h.

Na početku prodaje F-PACE će se nuditi sa paketima opreme Pure, Prestige, Portfolio, R-Sport, S i First Edition.