Mlada Boleslava
0

Iz Škode stiže potpuno novi motor sa turbo punjačem

Sarajevo-x.com
Škoda Auto je krenula sa proizvodnjom potpuno novog motora u fabrici u Mladoj Boleslavi. Novi motor će pokretati Škodina, ali i Audijeva, Volkswagenova i Seatova vozila.

Potpuno novi motor je 1.2 litra četvorocilindrični motor (77kW) sa turbo punjačem. Oznaka motora na modelu će biti označena sa kraticom “TSI”. Jedan od ključnih ciljeva u razvoju ovog motora je manja emisija štetnih plinova CO2 emisije uz smanjenje potrošnje.

“Ovaj potpuno novi TSI motor predstavlja jedinstvenu priliku kombinovanja ekološki prihvatljivog vozila sa impresivnim performansama u vožnji. Sa znatno sniženom emisijom CO2 ovaj motor treba posmatrati kao doprinos ukupnom smanjenu emisije štetnih gasova kod naših vozila”, kazao je predsjednik uprave Škoda Auta Reinhard Jung.

Novi motor će orijentisanost ka ekološki prihvatljivim vozilima podignuti na još veći nivo u čitavoj VW grupaciji. Također, ovo je razlog povećanju kapaciteta za proizvodnju motora u Škoda Autu. “ Veliko mi je zadovoljstvo što će prva ugradnja novih motora započeti upravo u pogonima Škoda Auta. Sretan sam što mogu biti dio ovog projekta”, rekao je šef projekta za razvoj i proizvodnju motora Joachim Rossmanit.

Tvornica motora u Mladoj Boleslavi je u 2008.godine proizvela 270,875 tri-cilindričnih 1.2 HTP atmosferskih motora i 538,069 MQ 200 mjenjača .