Noviteti
3

Hyundai zvanično predstavio i30 Wagon

Piše: E. T.
Karavanska verzija nove generacije modela i30 raspolaže prtljažnikom čija je zapremina među najvećim u C segmentu.

Uoči premijernog predstavljanja publici na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, Hyundai je skinuo veo s praktičnije karavanske verzije kojom je proširena karoserijska ponuda treće generacije modela i30.

Dizajniran u Hyundaijevom tehničkom centru u Rüsselsheimu (Njemačka), i Wagon će se proizvoditi u Hyundaijevoj tvornici u Češkoj, a raspolaže prtljažnikom koji uz sva sjedišta u funkciji može "progutati" 602 litra. S preklopljenim naslonima zadnjih sjedišta zapremina prtljažnika povećava se na 1.650 litara. Podsjećanja radi, prtljažnik prethodne generacije mogao je primiti od 528 do 1.642 litra.

Karavanski i30 pokretat će gama motora koja pokreće hatchback verziju. Slabiji turbo-benzinski litarski trocilindarski motor (T-GDI) raspolaže sa 120 KS, a 1,4-litarski turbo-benzinac s cilindrom više nudi 140 KS. Dizelska ponuda zasnovana je na 1,6-litarskom četverocilindarskom motoru koji će se nuditi s tri nivoa snage (95, 110 i 136 KS).

U zavisnosti od izabranog motora i30 Wagon nudit će se u kombinaciji s ručnim 6-stepenim ili automatskim 7-stepenim mjenjačem sa dva kvačila, a prijenos snage na podlogu u svakom slučaju obavlja se preko prednje osovine.

Intenzivno testiran na stazi Nürburgring Nordschleife, Hyundai i30 Wagon u prodajne salone širom Evrope trebalo bi da stigne ubrzo nakon ženevskog predstavljanja, a u Hyundaiju su također najavili da će i najavljeni najsnažniji i30 N (koji bi mogao imati integralni pogon) u prodaji biti u drugoj polovini godine.

Vezani članci