Poznati svi detalji
56

Hyundai predstavio IONIQ6: Jedinstven i bez konkurencije

E. Z.
Prisustvovali smo digitalnoj svjetskoj premijeri pod konceptnim nazivom “Probudi svoj svijet” na kojoj je Hyundai interaktivno sa novinarima širom svijeta predstavio sve detalje dugo iščekivanog električnog modela IONIQ 6.

Kao novi model potpuno električne linije marke IONIQ, donosi naprednu tehnologiju, personalizirani prostor, te povećani domet, što sve zajedno pomjera granice električne mobilnosti, te se opravdano nameće kao jedinstven izbor u segmentu i na tržištu.

IONIQ 6 pruža domet preko 610 km prema WLTP mjerenjima, ali i ultra brzo punjenje od 400V/800V koje pruža Hyundaijeva E-GMP platforma. Ovo je također najaerodinamičniji stil do sada sa mnoštvom dodataka koji poboljšavaju iskustvo električne mobilnosti.

“IONIQ 6 je slijedeći ambiciozni iskorak naprijed u Hyundai Motor strategiji koji će ubrzati tranziciju ka elektrifikaciji, te pozicionirati Hyundai kao globalnog lidera u segmentu električnih automobila,” rekao je Jaehoon Chang, Predsjednik i CEO, Hyundai Motor Company. “IONIQ 6 električni streamliner će pružiti jedinstveno i drugačije iskustvo za vozača i putnike, koje je optimizirano da u svakom slučaju poboljša iskustvo električne mobilnosti.”

Novinari su prilikom digitalne premijere pitali da li sa IONIQ modelima i markom Hyundai želi otvoreno ući i u premium segment, na šta smo dobili zanimljiv odgovor da Hyundai sa IONIQ ali i drugim modelima nudi premium iskustvo i privlačnost ali bez plaćanja premium cijena, te da će im to i dalje ostati jedna od glavnih ideja vodilja pri razvoju novih modela.

Personalizirana unutrašnjost, jednostavna za život

Električni "streamliner" koristi prednosti E-GMP platforme koja pruža ekstremno dug međusovinski razmak od 2.950 mm, uz mogućnost izbora 20 ili 18-inčnih točkova. Impresivna ukupna dužina od 4.855 mm, širina od 1.880 mm i visina od 1.495 mm daju mu izrazito tanak i elegantan izgled, što ga ističe u moru drugih električnih automobila.

Unutrašnjost IONIQ 6 posebno je razvijena da služi kao udobno i personalizirano skrovište. Dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i svoj lični utisak unutarnje kabine, odabirom iz spektra od 64 boje i šest unaprijed odabranih tema. Sinhronizovana promjena unutrašnjeg osvjetljenja u skladu sa promjenom brzine pruža emocije u vožnji mijenjajući jačinu unutarnjeg osvjetljenja na temelju brzine vozila.

Opciono sjedišta za relaksaciju u prvom redu potiču odmaranje jednostvanim podešavanjem ugla sjedišta. Sva sjedišta su posebno proizvedena za električna vozila i otprilike su 30 % tanja od onih kod konvencionalnih automobila, te tako pružaju više prostora za putnike. Dostupna su četiri USB priključka tipa C i jedan tip A za unaprijeđenje praktičnosti za korisnike.

Personalizirano iskustvo vožnje IONIQ-a 6 dodatno je poboljšano tzv. sistemom EV Performance Tune-up, koji vozaču omogućuje slobodnu prilagodbu sile otpora na upravljaču, načina rada motora, osjetljivosti papučice gasa i moda vožnje. Vozači mogu kreirati niz različitih kombinacija sa samo nekoliko klikova na tipku kako bi zadovoljili svoje individualne potrebe.

Širok raspon snage i pogona uz uzornu energetsku iskoristivost

IONIQ 6 dostupan je s nizom pogonskih elektro motora i baterija kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Baterija dugog dometa od 77,4 kWh može se spojiti s dva rasporeda elektromotora, bilo s pogonom na zadnje točkove (RWD) ili pogonom na sve točkove (AWD). Vrhunska postavka s dvostrukim motorom je opcija AWD koja proizvodi kombinovanu izlaznu snagu od 239 kW i 605 Nm obrtnog momenta. Ova PE konfiguracija može ubrzati od 0 km/h do 100 km/h za 5,1 sekundu.

IONIQ 6 može se pohvaliti impresivnom stopom potrošnje energije. Procjenjuje se da je potrošnja energije standardne baterije od 53 kWh sa 18-inčnim gumama i motorom na zadnjim točkovima ispod 14 kWh/100 km, prema WLTP-u. To čini IONIQ 6 jednim od energetski najučinkovitijih vozila na tržištu.

IONIQ 6 E-GMP arhitektura može podržati i 400-V i 800-V infrastrukturu punjenja, sa 800-V punjenjem kao standardom; može prihvatiti punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. S punjačem od 350 kW, IONIQ 6 se može napuniti za samo 18 min od 10 % do 80 % .

IONIQ 6, kao i IONIQ 5 prije njega, pruža inovativnu funkciju vozila za punjenja (V2L) koja korisnicima omogućuje punjenje bilo kojih električnih uređaja — idealno za napajanje potrepština tokom nestanka struje, kampovanja ili nekog projekata na otvorenom. V2L je omogućen korištenjem dodatnog adaptera koji se nalazi izvana. Osim vanjske utičnice, postoji druga utičnica ispod zadnjeg reda sjedišta za punjenje laptopa, telefona i drugih uređaja.

IONIQ 6 ima aktivni sistem zvuka (ASD), tehnologiju koja električna vozila čini uzbudljivijim i ugodnijim. Optimalni zvuk poput onog kod svemirskog broda je dodan u samu kabinu, a snaga zvuka se mijenja ovisno o statusu vožnje vozila.

Vrhunska tehnologija i praktični moderni dodaci

Modularna kontrolna tabla sa ekranom osjetljivim na dodir IONIQ-a 6 integrira 12-inčni infotainment ekran u potpunosti osjetljiv na dodir i 12-inčni digitalni klaster koji sadrži napredne tehnologije za poboljšano digitalno iskustvo korisnika koje se može prilagoditi njihovim potrebama.

Infotainment sistem IONIQ-a 6 pruža mapiranje putovanja u stvarnom vremenu na temelju trenutnog stanja napunjenosti. Povezane usluge automobilskog sistema također pomažu u traženju i planiranju najbolje rute koja uključuje stanicu za punjenje na putu.

Apple CarPlay i Android Auto izgledaju sjajno na ovom širokom ekranu. Dostupna je podrška za višestruku Bluetooth vezu, tako da se dva uređaja mogu upariti istovremeno — jedan za telefonske pozive i jedan za slušanje muzike. Osam zvučnika vrhunskog zvučnog sistema Bose, uključujući subwoofer, strateški su raspoređeni po cijelom vozilu za visokokvalitetno iskustvo slušanja muzike. Navigacijski sistem dolazi sa ažuriranjima Bluelink® Infotainment/karte.

OTA Software Update

IONIQ 6 je prvi model koji ima update putem OTA softvera za različite kontrole na vozilu. Ova tehnologija omogućava vozaču da unaprijeđuje svoje kontrole za električne uređaje, autonomnu vožnju, bateriju te mnoge druge stvari da bi pružila sigurnije i pouzdanije vozačevog iskustvo. Vozači će također moći osvježiti mape i media softver sa OTA funkcijom.

IONIQ 6 opcije boje

IONIQ 6 je dostupan sa 12 vanjskih boja uključujući Gravity Gold Matte, Abyss Black Pearl, Serenity White Pearl, Curated Silver Metallic, Nocturne Gray Metallic, Nocturne Gray Matte, Transmission Blue Pearl, Biophilic Blue Pearl, Ultimate Red Metallic, Digital Green Pearl, Digital Green Matte i Byte Blue. Za unutrašnjost postoje 4 dostupne boje: tamno siva sa svjetlo sivom kombinacijom, maslinasto zelena sa svjetlo sivom, te crna unutrašnjost sa smeđom i crnom kombinacijom.

IONIQ 6 u virtualnom svijetu

Hyundai Motor je predstavio niz inovativnih holističkih digitalnih komunikacijskih kampanja koje će koristiti posljednju tehnologiju i dozvoliti kupcima da iskuse IONIQ 6 bez obzira gdje se nalaze. Digitalni studio IONIQ-a 6 je proširena platforma u virtualnoj stvarnosti koji nudi nezaboravno iskustvo ljudima da vide novi automobil u istoj. IONIQ 6 će biti dostupan na vodećim metaverse platformama kao što su Roblox i Zeppeto, gdje će vozači moći virtualno testirati vozilo i iskusiti ključne funkcije.

IONIQ 6 proizvodnja

Početak proizvodnje je planiran za treći kvartal 2022. godine. Predstavljanje vozila po tržištima će biti objavljeno kasnije.

Prve isporuke novog IONIQ 6 Hyundai u Evropi planira krajem ove godine, a odgovarajući na naša pitanja koliko BEV (battery electric) vozila očekuju prodati ove godine na Starom kontinentu iz Hyundaija su nam odgovorili da im je prošle godine učešće u ukupnom broju prodanih automobila omjer od 16% išao u korist a BEV automobilia, ili tačnije svaki šesti Hyundai bio je BEV ili sa gorivim ćelijama. Za ovu godinu očekuju oko 90.000 prodanih BEV modela u Evropi, što je uz sve bogatiju ponudu takvih modela vrlo realan cilj.

Vezani članci