Premijerno u Ženevi
7

Hyundai predstavio električnu Konu

Klix.ba
Hyundai je uoči premijere na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi predstavio produkcijsko izdanje crossovera Kona koji pokreće samo struja.

Nedugo nakon predstavljanja zanimljivo dizajniranog crossovera Kona Hyundai je pripremio i verziju koju će pokretati isključivo elektromotor, a iza naziva Kona Electric krije se elektropokretan crossover koji će se kupcima ponuditi sa dva nivoa snage i performansi.

Osnovni model pokreće elektromotor koji raspolaže sa 135 KS i 395 Nm trenutno dostupnog obrtnog momenta, a prema WLTP normativima baterije čiji kapacitet iznosi 39,2 kWh dovoljne su za prelazak 300 kilometara prije potpunog pražnjenja.

Sa snažnijom verzijom stiže 204 KS i (opet) 395 Nm najvećeg obrtnog momenta, a s kapacitetom baterija koji iznosi 64-kWh autonomija Kone Electric iznosi 470 kilometara. Za punjenje potpuno praznih baterija potrebno je šest sati i deset minuta (za 39,2 kWh), odnosno devet sati i 40 minuta za baterije čiji kapacitet iznosi 64 kWh. Hyundai je pripremio i brze punjače s kojima će 80 posto kapaciteta baterije biti dostupno nakon 54 minute.

Slabija Kona Electric od 0 do 100 km/h stiže nakon 9,3 sekunde. Snažnijoj za isti poduhvat treba 7,6 sekundi, a maksimalna brzina u oba slučaja iznosi 167 km/h. Smještaj baterija na novoj platformi nije ugrozio prostor u putničkoj kabini, a zapremina prtljažnika u kojem su smješteni kablovi za punjenje iznosi 332 litra.

Suštinske izmjene na karoseriji u odnosu na model koji pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem odnose se na zatvorenu masku, aerodinamički optimizirane odbojnike, drugačije 17-inčne aluminijske felge i drugačiji spojler na petim vratima.

Više detalja o prvom električnom crossoveru B segmenta bit će poznato nakon predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi koji svoja vrata publici otvara 8. marta.

Vezani članci