Prostranija i luksuznija
23

Hyundai objavio fotografije i detalje nove Sonate

Klix.ba
Sajam automobila u Ženevi je u centru pažnje ovih dana, ali to nije spriječilo kompaniju Hyundai da objavi prve fotografije i detalje o potpuno novoj Sonati.

Radi se o osmoj generaciji sedana koji ima znatno elegantniji dizajn u odnosu na prethodnika, a to je rezultat novog dizajnerskog jezika južnokorejskog brenda nazvanog "Sensuous Sportiness". To je novi pristup dizajniranju vozila čiji je cilj pretvoriti Sonatu u četverovratni coupe.

Jedno je sigurno, na izgled nove Sonate veliki utjecaj je imao prelijepi koncept Le Fil Rouge koji je Hyundai predstavio prije četiri godine u Ženevi. Naravno, produkcijska verzija nije uzbudljiva kao koncept, ali se mora reći da novi dizajn savršeno odgovara Sonati i čini je jednim od najatraktivnijih modela u njenoj klasi.

Hyundai nije otkrio previše detalja, ali je poznato da je sedan niži za 30, širi za 25 te duži za 45 mm u odnosu na prethodni model, a produženje međuosovinskog rastojanja za 35 mm je rezultiralo prostranijom unutrašnjošću.

Unutrašnjost je također znatno drugačija i barem na prvi pogled kvalitetnija. Insipiracija je bio "nevidljivi" avion pa je njegova instrument tabla dizajnirana u obliku krila... Hromirani detalji, ambijentalno osvjetljenje i kožne presvlake dodatno doprinose osjećaju luksuza.

Iz Hyundaija su napomenuli da nisu veliki fanovi ogromnih ekrana jer smatraju da odvlače pažnju. Implementacija shift-by-wire kontrole mjenjača je omogućila južnokorejskom brendu da dobije više prostora u unutrašnjosti te da nova Sonata bude još praktičnija i prostranija.

Jedna od mogućnosti je pretvaranje smartphonea u digitalni ključ nakon preuzimanja aplikacije, a koja radi na osnovu NFC tehnologije i na taj način se povezuje s automobilom te otključava vrata.

Hyundai će javno predstaviti novu Sonatu narednog mjeseca u New Yorku.