Nastavak snažnim tempom
0

Hyundai Elantra u novom ruhu

Sarajevo-x.com
Hyundai je na sajmu automobila u Busanu u Južnoj Koreji predstavio potpuno novu generaciju modela Elantra, porodične limuzine koja je sada dizajnirana ali i proizvedena u skladu sa novom folozofijom ovog proizvođača.

Već i na prvi pogled očito je da nova Elantra nema nikakvih dodirnih tačaka sa svojom prethodnicom, a baš kao što je slučaj sa nekoliko posljednjih modela Hyundaija i nova Elantra ističe se savremenim izgledom koji je u potpunosti prilagođen zahtjevima kupaca ali i standardim koje nameće konkurencija.

Pored brojnih dizajnerskih detalja kojom se željela istaći fluidnost karoserije, najupečatljiviji detalj je elegantna linija krova koja je izvedena u gotovo kupeovskoj formi što prilično velikoj limuzini daje dodatnu doazu dinamičnosti. U skladu sa dizajnom je i oblik prednjim i zadnjih svjetala koja su se u potpunosti uklopila u oblik ploha karoserije, a LED tehnologija na zadnjim i ksenonska tijela u prednjim svjetlima upotpunjuju savremenu ponudu Elantre.

Prilikom premijere u Busanu unutrašnjost Elantre ostala je sakrivena od očiju javnosti, s obzirom na to da je dolazak ovog modela na tržišta planiran za početak 2011. godine dizajneri još uvijek nisu htjeli otkriti svoja rješenja. Ipak, u Hyundaiju su najavili da će se Elantra isticati nekim detaljima i opremom koja nije tipična za ovu klasu automobila. Tako će uz grijanje zadnjih sjedišta biti ponuđeno i bogato osvjetljenje unutrašnjosti koje je moguće prilagoditi raspoloženju putnika kao i veliki TFT LCD informacijski ekran.

Za sada je poznato da će za pogon nove Elantre biti zadužen 1.6 GDI benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindar sa 140 KS i 167 Nm okretnog momenta. Ovaj motor će biti u sprezi sa novim šestostepenim automatskim mjenjačem koji će, kako obećavaju u Hyundaiju, omogućiti Elantri da bude i do 10 odsto štedljivija od direktnih konkurenata. Naknadno, i zavisno od tržišta ponuda motora će biti obogaćena i dizelskim, ali i već poznatim benzinskim motorima.

U Hyundaiju se sa pravom nadaju da će sa ovim modelom konačno napraviti veliki pomak u ovoj klasi i privući znatno više kupaca nego što je to bio slučaj do sada. U Koreji će nova Elantra biti dostupna već u drugoj polovini ove godine, dok će na ostala svjetska tržišta stići već početkom 2011. godine.