Noviteti
166

Honda ostvarila novi Guinnessov rekord za najnižu potrošnju goriva

Klix.ba
Za izvanredan poduhvat korištena je dizelska karavanska varijanta aktuelnog Civica s kojom su u Hondi upečatljivo dokazali da za nisku prosječnu potrošnju nije nužno voziti skupi električni ili hibridni automobil.

Vozeći se kroz 24 evropske države, na putovanju koje je trajalo više od 25 dana, inžinjerski dvojac Hondinog odjela za istraživanje i razvoj iza upravljača dizelske Honde Civic Tourer 1.6 i-DTEC prešao je ukupno 13.498 kilometara, a prosječna potrošnja Civica iznosila je nevjerovatnih 2,81 litara nakon 100 pređenih kilometara, čime je Honda postavila Guinnessov novi svjetski rekord kada je u pitanju najniža potrošnja goriva.

Hondin inžinjerski dvojac dnevno je u prosjeku prelazio nešto više od 600 kilometara, a prosječna brzina kojom su se kretali iznosila je 82,07 km/h.

Dizelski Civic Tourer pokreće 1,6-litarski četverocilindarski turbo-dizelski motor koji razvija 120 KS pri 4.000 obr/min i nudi 300 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 2.000 obr/min. Uz ovaj motor Honda za Civic nudi isključivo ručni 6-stepeni mjenjač.

Prema zvaničnim podacima Honde, dizelski Civic u prosjeku troši 3,8 litara goriva nakon 100 pređenih kilometara, što je 25 posto lošije od rezultata koji je u praksi ostvario vozački dvojac Honde, usput dokazujući da za nisku potrošnju goriva i emisiju CO2 nije nužno voziti električni ili hibridni automobil.