Ponovo u sedlu
0

FOTO / Gumpert se vraća s novim Apollo S

Klix.ba
Svojim automobilom Apollo S, koji je našao mjesto pod ženevskim reflektorima, posrnula njemačka kompanija Gumpert jasno je stavila do znanja da su teška vremena iza nje.

Investitor koji je Gumpert podigao iz pepela za sada nije poznat, ali objavljeno je da je Apollo S tek jedan od modela koji će se ponuditi u budućnosti.

Automobil izložen u Ženevi pokreće 4,2-litarski V8 motor koji razvija 750 KS pri 6.000 obr/min i 900 Nm pri 4.000 obr/min. Apollo S od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi, dok će mu do 200 km/h trebati 8,8 sekundi. Kupac može birati između tri mjenjača: ručni 6-stepeni, sekvencijalni ili automatski.

Automobil čija je karbonska karoserija oslonjena na cjevasti okvir „čuči“ na 19 odnosno 20-inčnim felgama sa centralnom maticom. Za adekvatno kočenje brinu 378-milimetarski diskovi na kojima su kliješta sa po šest klipova.

Među ostale zanimljive detalje spada upravljač koji se skida poput upravljača u Formuli 1, LED dnevna svjetla, karbonski zadnji spojler i mogućnost podešavanja klirensa vozila.