Maseratijevo iznenađenje
0

GranTurismo za stazu

Sarajevo-x.com
Nakon što su u Maseratiju nedavno zvanično objavili da će iznenaditi javnost na sajmu automobila u Parizu rijetko ko je mogao očekivati da će iznenađenje doći u vidu ultimativne verzije prelijepog GranTurismo kupea koja obiluje trkaćim genima.

Maserati GranTurismo MC Corse osvanuće pod oznakom koncepta, a u osnovi je riječ o GranTurismu S koji je u potpunosti modifikovan i prilagođen takmičenju. Pored dramatičnog izgleda koji bi i među takmičarskim automobilima predstavljao pravi strah i trepet, u Maseratiju su za MC Corse pripremili i ojačanu verziju već poznatog 4,7-litarskog V8 motora. Tačnije uz redizajniran usis, uklanjanje katalizatora i izmjenjen kompletan izduvni sistem ovaj motor oslobodio je dodatnih 10 KS, a ujedno sama količina od 450 KS mnogo više je dobila na upotrebljivosti i dostupnosti u takmičarskim uslovima, s obzirom na to da je „civilna“ verzija značajno uglađena i rafinirana u skladu sa imidžom udobnog kupea koji je namjenjen dugačkim putovanjima.

Naravno, ovo skromno povećanje snage popraćeno je mnogo dramatičnijim promjenama izgleda i same aerodinamike karoserije. Ionako impresivan prednji dio sa velikim otvorom za zrak sada je dobio dodatne otvore za hlađenje kočnica kao i veliki spojelr koji efektivnije uspjerava zrak ispod i iznad automobila. Jednako upečtaljiv je i zadnji odbojnik koji je u stilu pravih GT takmičarskih automobila dobio veliki difuzor za usmjeravanje zraka ispod automobila kao i otvore u samom odbojniku te nova kućišta za znatno veće izduvne cijevi.

Uz posebno razvijen i podešen ovjes na MC Corse debitovaće i novi naplaci, i to 18-inčni da bi mogli lakše smjestiti i rashladiti povećne kočnice. Unutrašnjost je također u potpunosti uređenan u takmičarskom stilu, pa uz vozačko okruženje koje je ogoljeno od luksuza i obogaćeno raznim prekidačima i mjeračima izgled i takmičarske osobine upotpunjuje kompletan zaštitni kavez koji zadovoljava FIA-inu homologaciju.

Za sada iz Maseratija ne žele potvrditi koliko je zaista izvjesna budućnost GranTurismo MC Corse i stvarnom trkaćem svijetu, ali poznavajući tradiciju ovog proizvođača vrlo je opravdano očekivati barem kup takmičenje sa ovim automobilima.