Noviteti
0

Ford GloCar Concept

Klix.ba
Kameleon iz Fordovog koncerna
Kameleon iz Fordovog koncerna
Ovaj novi Fordov koncept automobil je zamišljen kao vozilo koje će u potpunosti ispunjavati sve zahtjeve svog vlasnika.

Ford je umjetnost bojenja automobila na ovom konceptu digao na novu razinu upotrebom LED dioda koje mjenjaju boju karoserije kao intezitet i frekvenciju, a sve ovo u ime sigurnosti i želja vlasnika.

Ovaj Fordov koncept je dizajniran po smjernicama da bude siguran, zabavan i da budi emocije. Paneli karoserije koji emituju meku svjetlost služe kao sigurnosna aplikacija koja vas čini vidljivim u noći, dok zadnji panel služi kao stop svjetlo a bočni paneli kao žmigavci. Kada vam neko priđe preblizu svi paneli pojačaju intezitet osvjetljenja upozoravajući vozača da drži rastojanje.

GloCar je sagrađen oko lagane aluminijumske šasije a pokretan je tehnologijom gorivih ćelija. GloCar je nastao nakon detaljnog tehnološkog i socio-kulturološkog istraživanja trenutnih trendova u svijetu. Na osnovu rezultata tog istraživanja dizajneri su istražili moguće trendove. Među najvažnijim su bili sigurnost i održivost.

Šezdeset posto automobilskih nesreća se dešava noću usljed smanjene vidljivosti. “Biti viđen” je glavni faktor u ovim situacijama. GloCar omogućava da budete viđeni iz svih uglova a ne samo sa prednje i zadnje strane. U dodatak ovome GloCar eliminiše potencijalnu potrebu bojenja automobila te tako smanjuje količine štetnog otpada te smanjuje kompleksnost proizvodnje jer proizvođač proizvodi samo jednu verziju modela.

GloCar proizvodi sliku sigurnog, čvrstog, intiligentnog i laganog automobila koji gubi ulogu automobila kao agresora na putevima te mu daje ulogu zaštitnika. Zamislite stotine GloCar-ova koji osvjetljavaju grad. To nam pokazuje budućnost u kojoj automobili postaju više intiligentni i optimistični.