Noviteti
38

Fiatov kompaktni sedan Aegea predstavljen u Istanbulu

Klix.ba
Kompanija Fiat je na Sajmu automobila u Istanbulu predstavila kompaktni sedan pod nazivom Aegea.

Model Aegea je nasljednik modela Linea, a izgleda bolje od modela koji zamijenjuje jer ga odlikuje elegentniji dizajn, dok Linea izgleda kockasto.

Kompaktni sedan je dizajniran u Italiji u FCA Style Centru, a razvijen je u Turskoj gdje će se vršiti proizvodnja. Postrojenje se nalazi u Bursi, a automobili će se izvoziti u 40 zemalaj.

Fiat Aegea će biti rival jeftinim sedanima poput Dacije Logan i Škode Rapid. Model Aegea je dug 4,5, širok 1,78 i visok 1,48 metara, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2,64 metra. Automobil ima prostrani prtljažnik zapremine 510 litara.

U automobilu ima mjesta za petero ljudi, a bit će dostupan sa dva benzinska i dva Multijet II turbodizelska motora. Što se tiče snage, ona iznosi od 100 do 188 KS u zavisnosti od odabira motora. Također, u zavisnosti od motora, Fiat nudi manuelne i automatske mjenjače. Najštedljivija verzija u prosjeku troši manje od četiri litra goriva na 100 pređenih kilometara.

U unutrašnjosti Fiata Aegee je Uconnect infotanment sistem sa 5-inčnim ekranom u boji osjetljivim na dodir, koji podržava TomTom satelitsku navigaciju, handsfree Bluetooth, audio streaming, čitač teksta, prepoznavanje glasa, USB, AUX i iPod. Postavljen je upravljač sa kontrolama, a opciono je moguće dobiti i kameru za pogled unazad.

Prodaja počinje u novembru.