Scuderia posvećena slavlju
0

Ferrari F430 16M Scuderia Spider

Sarajevo-x.com
Nakon što je Ferrari California odlično prihvaćen, Italijani se nisu željeli zaustaviti na samo jednom vrhunskom kabrioletu. Nakon što su došli do 16. konstruktorske titule šampiona u Formuli 1 pripremili su i prigodan F430 Scuderia, čime su obilježili taj uspjeh.

Šesnaest šamionskih titula u takničenju kao što je Formula 1 je zaista poseban uspjeh, a poseban uspjeh zahtjeva i posebnu proslavu. Naravni, u Ferrariju su se odlučili proslaviti zajedno sa svojim kupima, i tako na najbolji mogući način ovjekovječiti ovaj rezultat. Njihov popularni F430 i vrhunska verzija Scuderia bili su odlična osnova, s tim da su odlučili ponuditi novu dimenziju užitka u olakšanoj verziji. Poseban užitak koji nudi F430 Scuderia tako će uskoro biti dostupan i u verziji bez krova, a u odnosu na „obični“ Spider razlike su itekako očite. Prije svega, ističe se čak 80 kilograma lakša karoserija u odnosu na standardni Spider, ali to svakako nije jedini element koji će poboljšati performanse ferrarijevog novog Spidera.

U Ferrariju ističu novi 7-brzinski mjenjač sa dvostrukim kvačilom koji se ističe izuzetnom brzinom izmjena stepeni prenosa, a isti takav mjenjač dobiće i Ferrari California čime će se dodatno istančati odlične mogućnosti italijanskih sportista.

Scuderia Spider neće dijeliti samo mjenjač sa Californijom , nego i cijeli motor. Naravno, razlika je u tome da će 4,3-litarski V8 motor sa 510 KS u Spideru biti smješten u sredini, dok će u Californiji biti „upakovan“ iznad prednje osovine.

U Ferrariju planiraju proizvesti 499 primjeraka Scuderije Spider, dok će i posebna verzija berlinette F430 16M Scuderia biti prizvedena u istoj količini, a s obzirom da u Ferrariju i dalje proizvode oko 27 automobila dnevno ekskluzivnost je zagarantovana i sa standardnim verzija, a kamoli sa posebnim serijama.