Noviteti
5

Električni auto kompanije Faraday Future koštat će 270.000 eura

Klix.ba
(Foto: EPA)
Faraday Future je nedavno predstavio svoj prvi električni automobil koji ima realnu šansu ući u masovnu proizvodnju - FF91. Također, najavljen je kao prva prava konkurencija kompaniji Tesla Motors.

Sa dometom od 600 kilometara, snagom od 1.050 KS i ubrzanjem do "stotke" za svega 2,4 sekunde, FF91 na papiru izgleda upravo kao velika prijetnja zasad najpopularnijem proizvođaču električnih automobila.

Ono što nije spominjano na premijeri u Las Vegasu jeste cijena novog vozila. Prema riječima kineskog milijardera Jia Yuetinga, čelnika firme LeEco, ključnog partnera Faraday Futurea, automobil će biti izuzetno skup.

Naime, prema njegovim riječima FF91 koštat će blizu 2.000.000 kineskih juana, što je jednako vrijednosti od blizu 270.000 eura.

Treba imati u vidu da je riječ o procjeni koja u obzir uzima to da će vozilo vjerovatno biti proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, što za kinesko tržište znači veće cijene.

Imajući to u vidu, uz činjenicu da Teslin Model S P100D košta 126.000 eura, nada za konkurencijom ispuhala je kao balon.

Ostaje da se vidi da li će cijena FF91 biti zaista toliko visoka i kako tom vrijednošću čelnici kompanije misle parirati Tesli koji će ove godine u prodaju pustiti automobil vrijednosti 32.000 eura.