Iz zemlje tulipana
6

Donkervoort predstavio model kojim obilježava 70. rođendan osnivača kompanije

E. L.
Donkervoort će slavljenički D8 GTO-JD70 napraviti u, očekivano, samo 70 primjeraka.

Osnivač i vlasnik poznate nizozemske automobilske kompanije Joop Donkervoort slavi 70. rođendan, a u to ime samo 70 potencijalnih kupaca dobit će priliku da za nešto više od 163.000 eura kući odveze model D8 GTO-JD70 koji od 0 do 200 km/h stiže za manje od sedam sekundi.

Donkervoortov ekstravagantni tamnozeleni dvosjed, koji po mnogo čemu podsjeća na legendarni Lotus Seven i u zavojima „drži poput flastera“, pokreće Audijev 2,5-litarski 5-cilindarski turbobenzinski motor koji na zadnju osovinu šalje 420 konjskih snaga i 520 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Prijenos snage obavlja se posredstvom ručnog 5-stepenog mjenjača, a pored novorazvijenog izduvnog sistema i čvršćeg ovjesa s adaptivnim stabilizatorima i amortizerima u standardnoj opremi posebnog izdanja je i unaprijeđena mehanička ograničena blokada diferencijala.

Mnogo karbonskih komponenti zaslužno je za masu koja je manja od 700 kilograma, a u Donkervoortu kažu da će se JD70, koji je poprilično „oslobođen“ od raznoraznih elektronskih pomogala, odlično snalaziti i na cesti i na stazi. Priliku da se uživo uvjere u spomenutu tvrdnju sretni vlasnici imat će početkom proljeća.