Opel Insignia Sports Tourer
0

Dolazi najelegantniji karavan?

Sarajevo-x.com
Nakon velikog pomaka u pristupu dizajniranja automobila očito je da Opelovi modeli iz godine u godinu sve bolje izgledaju. Tako će sada već odlično prihvaćena Insignia dobiti i karavansku verziju, koja će se nametati izraženom elegancijom.

U klasi gdje dizajnerske smjernice postavljaju već dokazani stilisti kao što su Alfa 159 ili Citroen C5 nije baš lako nametnuti se kao jedan od najljepših i najprivlačnijih modela. Ipak, sa Insigniom Sports Tourer, koja će biti predstavljena na sajmu automobila ovog oktobra u Parizu, Opel otvoreno cilja na sam vrh klase.

Sama činjenica da Insignia zamjenjuje uspješnu Vectru dovoljno govori o ambicijama sa ovim modelom, a u tom slučaju karavanska verzija definitivno ne smije izostati. Također, iz Opela žele istaći da su se prilikom razvoja Sports Tourera potrudili u tolikoj mjeri da ga jednostavno gledaju kao zaseban model, a ne tek kao samo karavansku verziju Insignie. Takvu tvrdnju dizajneri žele istaći činjenicom da je Sports Tourer od B nosača krova prema nazad u potpunosti različit od Insignie, te je posebno prilagođen proporcijama i oblinama ove karoserije. Dizajneri su se potrudili da Sports Tourer ne bude tek još jedna kutijasti karavan, već da jasno ističe svoju eleganciju koja otvoreno koketira sa hatchback automobilima, ali i klasičnim limuzinama. Te namjere posebno ističe linija krova koja pada prema zadnjem dijelu, ali i generalno cijeli zadnji dio koji je elegantno zaobljen, te uz velika stop svijetla zaista čini poseban prizor.

Ono što će biti još jedna posebnost Insignie Sports Tourer je i činjenica da po prvi put praktičnost i unutrašnji prostor nije morao robovati dizajnu. Naime, i uz vrlo elegantne linije Sports Tourer će imati jedan od najvećih prtljažnih prostora u klasi, a to su uglavnom može zahvaliti 80 millimetara dužoj karoseriji u odnosu na petovratnu ili limuzinsku karoseriju.

Uz odličan dizajn, vrhunsku upotrebljivost i prostranost Sports Tourer će ponuditi i dva potpuno nova motora. Riječ je o znatno snažnijem turbodizelašu, ali i o jednom manjem turbobenzincu koji se odlično uklapa u politiku smanjivanja motora ali i poboljšanja performansi. Ostale detalje iz Opela „čuvaju“ za Pariz, ali već sada je izvjesno da rat u ovoj klasi nikada nije bio razbuktaniji, te su kupci ovih automobila sada zaista na slatkim mukama.