Napad na jaku konkurenciju
0

Dodge Durango u novoj generaciji

Sarajevo-x.com
Dodge, kao zasebna marka kompanije "Chrysler", predstavio je prve fotografije nove generacije njihovog popularnog SUV-a Durango. Uz novi dizajn i tehnička rješenja Durango će biti i prvi Dodge koji će nositi novi logo ove marke.

Slično kao i na prethodnim generacijama Duranga, Dodge i ovaj put želi da se njihov uspješni model ističe impozantnom pojavom, pri čemu se uz velike gabarite karoserije ističu i agresivna dizajnerska rješenja.

Ipak, već i na prvim fotografijama novog Duranga očito je da su dizajneri za Dodge ovaj put napravili znatno ozbljniji pristup, pa je sasvim izvjesno da će se ovakav Durango svidjeti i evropskim kupcima kojima su prethodne generacije ovog modela bile neskladne.

Oštre i dorečene linije prednjih i zadnjih svjetala, uz prepoznatljivu masku koja i dalje dominira ali se ujedno i uklapa u ostatak automobila, učinile su Durango znatno ozbiljnijim SUV-om koji se sada estetski može sasvim ravnopravno nositi sa evropskom i japanskom konkurencijom.

Unutrašnjost je također prošla potpunu reviziju, pa je jasno da su u "Chrysleru" bili svjesni kako za proboj na ostala tržišta trebaju bolji dizajn i znatno bolje materijale. Na prvi pogled izgleda da Durango upravo to i donosi, pa je u odnosu na zastarjela uređenja prethodnih generacija itekako očit pomak u ergonomskim i estetskim rješenjima.

Novi Durango je uz potpuno novi izgled karoserije i unutrašnjosti, dobio i potpuno novu platformu koja je znatno čvršča od prethodne. Pogonska ponuda sastoji se od dvaju motora, i to 3,6-litarskog V6 Pentastar i snažnijeg i poželjnijeg 5,7-litarskog HEMI V8 motora, koji pri manjim zahtjevima može raditi na samo četiri cilindra, čime se značajno smanjuje potrošnja goriva.

Prema najavama iz "Chryslera", novi dodge Durango u prodajne salone u SAD-u stiže već u posljednjem kvartalu ove godine.