Novo lice američkog klasika
0

Još jednom osvježen Jeep Wrangler

Sarajevo-x.com
Jeep je sve ljubitelje klasičnim američkih terenaca obradovao još jednom doradom jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih “offroadera“. Wrangler je još jednom modernizovan, ali je i ovaj put uspio zadržati osnovne vrijednosti koje su ga i proslavile.

Kada se dorađuju i osavremenjuju automobili koji iza sebe imaju toliku tradiciju i armiju poklonika, baš kao što to ima i Jeep Wrangler, onda sa novostima treba zaista biti oprezan. Tako su u Jeepu za Wranglera koji na tržište dolazi naredne godine pripremili niz važnih novosti, ali su istovremeno uspjeli zadržati prepoznatljivu i gotovo nepromijenjenu osnovnu formu.

Prednji dio koji nosi najviše osobnosti tako nije dobio gotovo nikakve novosti, pa će Wranglera za 2011. godinu prepoznati tek izuzetno dobri poznavaoci ovog modela. Razlika u odnosu na prethodni model su povećani zadnji prozori, dok će u Sahara-verziji sa tvrdim krovom sada i taj krov biti u boji ostatka karoserije. Novost je i pet novih opcija u proširenoj paleti boja karoserije, zahvaljujući kojima će, zavisno od želja kupca, Wrangler biti znatno upečatljivija ili elegantnija pojava na cesti ali i van nje.

Najprimjetnije i najvažnije novosti Wrangler je dobio u uređenju unutrašnjosti. Većina komponenti su potpuno nove i novodizajnirane, dok je i kvalitet i izbor materijala podignut na primjetno bolji nivo. Najpozitivnija novost je svakako novodizajnirani upravljač, koji je uz elegantniji oblik dobio i znatno prihvatljivije proporcije. Ugođaj vožnje svakako popravlja i nova ploča sa instrumentima koja je sada modernija i prije svega preglednija, a i centralna konzola sa velikim displejom i modernim komandama ima malo dodirnih tačaka sa spartanskim uređenjem prethodnih modela. Novosti ima i u doplatnim opcijama, u kojima se svakako ističu grijana vanjska ogledala, 110-voltna utičnica, kao i multimedijalni uređaj sa priključcima za USB i Bluetooth.

Zanimljivo je da je Jeep počeo proizvodnju novog Wranglera već početkom ove sedmice, pa se može očekivati da će na tržište SAD-a doći u vrlo kratkom periodu.