Noviteti
57

Defender još neće "u penziju"

Klix.ba
Prema izvještajima pojedinih britanskih medija, u Land Roveru su blizu donošenja odluke kojom će se za izvjesno vrijeme odgoditi konačan prestanak proizvodnje legendarnog terenskog modela Defender, jer na većini tržišta za njim još uvijek postoji velika potražnja.

U Land Roveru su početkom ove godine najavili da će posljednji primjerci Defendera biti proizvedeni do kraja godine, ali stvari su se u međuvremenu očigledno promijenile.

Zbog enormne potražnje za legendarnom britanskom terenskom ikonom, u Land Roveru su blizu donošenja odluke da se proizvodnja u Solihull tvornici nastavi barem do kraja februara naredne godine, mada već ima naznaka da Defender neće biti "penzionisan" prije aprila naredne godine.

U Land Roveru još uvijek nisu odlučili gdje će se proizvoditi nasljednik Defendera, a spekuliše se o proizvodnim pogonima u Mađarskoj ili Poljskoj. Pri svemu tome ne treba zaboraviti na skoro potpisani sporazum između kompanija JLR-a (Jaguar Land Rover) i Magna Steyr o budućoj proizvodnji za sada nepoznatog modela automobila u Grazu (Austrija).

Nakon svega vrijedi spomenuti i mogućnost nastavka proizvodnje starog Defendera u Indiji, o kojoj se razmišlja u indijskoj kompaniji Tata Motors u čijem je vlasništvu Land Rover, a potpuno novi Defender trebao bi biti u prodajnim salonima do 2018. godine.