Uskoro u prodaji
38

Dacia objavila nove detalje o Dusteru

Klix.ba
Uoči početka prodaje novog Dustera, iz Dacije su stigle nove fotografije i detalji o jednom od najprodavanijih SUV-ova.

Zasnovan na prethodnoj generaciji koja je ostavrila odlične prodajne rezultate, novi Duster (koji zbog nekoliko detalja ipak više djeluje kao temeljit redizajn) stiže s mnogobrojnim poboljšanjima s kojima bi trebao ostati pri vrhu prodaje u svojoj kategoriji.

Za početak, rezultat francusko-rumunske saradnje opremljen je znatno boljom zvučnom izolacijom u koju su uključena i 0,35 milimetara deblja stakla. Ukupnoj udobnosti doprinosi i smanjen nivo vibracija.

Novi Duster dobio je redizajniranu unutrašnjost opremljenu boljim materijalima i kvalitetniji audiosistem s boljim zvučnicima, a među poboljšanja spada i novorazvijeni električni servo-upravljač. Pomoć prilikom parkiranja osigurana je kamerama, a uz skuplje pakete opreme nudit će se i otključavanje bez upotrebe ključa, automatska regulacija brzine prilikom spuštanja na naglašenim nizbrdicama, kontrola prilikom polaska na uzbrdici i monitor na kojem je projekcija nagiba vozila.

Među sigurnosne sisteme spadaju nove zračne zavjese, upozorenje na mrtvi ugao, veći nasloni za glavu, veći retrovizori, automatski rad svjetala, limitator brzine i podsjetnik na zadnje sigurnosne pojaseve. Čvršća karoserija osigurat će bolju zaštitu putnika u slučaju sudara.

Ponuda motora zasnovana je na poznatim Renaultovim opcijama. Pored atmosferskog četverocilindarskog 1,6-litarskog benzinca Sce 115 tu je i turbo benzinski motor TCe 125. Oba motora nudit će se i s pogonom 4x4. Slabiji turbodizelski motor dCi 90 nudit će se samo u kombinaciji s prednjim pogonom, a snažniji dCi 110 imat će i opciju 4x4, ali i mogućnost kombinacije s automatskim mjenjačem sa dva kvačila. Osnovni benzinski motor na nekim će tržištima imati i verziju s pogonom na plin.

Prvi primjerci novog Dustera u prodajne salone širom Evrope trebali bi stići početkom naredne godine.