Nova priča
9

Cupra postaje podbrend SEAT-a

Klix.ba
U SEAT-ovom zasebnom podbrendu Cupra bit će zaduženi za produkciju isključivo sportskih modela automobila, a prvi od njih premijerno će biti predstavljeni na martovskom Sajmu automobila u Ženevi.

Preliminarne najave bile su istinite jer je iz španske automobilske kompanije pod okriljem Volkswagena stigla zvanična informacija o osnivanju zasebnog podbrenda Cupra iz kojeg će stizati sportske verzije nekoliko SEAT-ovih modela automobila.

Zvanična premijera SEAT-ovog podbrenda zakazana je za 22. februar. Logo Cupre već je predstavljen, a prvi modeli (među kojima bi trebala biti i najsnažnija Ateca koja je u fazi finalnih testiranja) na kojima neće biti oznaka SEAT-a publici će biti predstavljeni na 88. izdanju Sajma automobila u Ženevi.

Pored najsnažnije Atece koju bi trebao pokretati grupacijski dvolitarski turbo benzinski motor koji u Leonu (Cupra R) razvija 310 KS, oznaka Cupra svoje će mjesto zasigurno pronaći i na nedavno predstavljenom novom izdanju modela Ibiza, što bi trebao biti adekvatan odgovor na Volkswagenov novi Polo GTI. U pripremi je i Cupra Leon ST R s pogonom preko obje osovine i motorom koji bi trebao ponuditi više od 330 KS.

Pored osnivanja novog podbrenda, u SEAT-ovim planovima za ovu godinu je i predstavljanje velikog SUV-a koji će biti perjanica u ponudi španske kompanije.