{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna kutija za automobile

S
13.7.2010. u 17:28
0
3
Crna kutija za automobile
0
Crna kutija za automobile
Informatički naučnici iz kompanije “Intel Laboratories” posvetili su se razvoju sistema koji će automobile učiniti “inteligentnima”, a koji će ustvari omogućiti lakše otkrivanje uzroka koji su doveli do nezgode, baš kao što to rade “crne kutije” u avionima.
Opsežnim istraživanjem i razvojem stručnjaci iz “Intela” uspjeli su konstruisati uređaj koji može snimati podatke o brzini, upravljanju i kočenju, ali ujedno može obezbijediti i videozapis iz putničke kabine, ali i sa karoserije automobila. U “Intelu” su osmisli sistem tako da se ovi ključni podaci u slučaju saobraćajne nesreće automatski šalju u policiju ali i u osiguravajuće kuće, što drastično olakšava i ubrzava otkrivanje uzroka i krivca za nezgodu.

Zanimljivo je da se ovaj napredni sistem smatra tek jednim dijelom budućih “inteligentnih” automobila koji će moći prepoznavati opasnosti u toku vožnje, a u krajnjem slučaju i preuzeti kontrolu nad vozilom od vozača, kako bi se izbjegao najgori scenario. Ujedno, “Intel” je u saradnji sa nekim proizvođačima automobila razmatrao i mogućnost stalne povezanost automobila sa internetom, ali i sa drugim automobilima putem bežične tehnologije, a sve u cilju bolje informisanosti o stanju na putevima. Također, i ovaj sistem komunikacije između automobila je “posuđen” iz avioindustrije, koji na sličan način, ali po drugačijem tehnološkom principu, omogućava bezbijedan i efikasan tok zračnog saobraćaja.

Iako su ovi sistemi u fazi razvoja, u “Intelu” su uvjereni kako je ovaj vrlo važan i velik korak u automobilskoj tehnologiji sasvim realan, a pored svih praktičnih pogodnosti inžinjeri tvrde da ovako napredan sistem neće značajno povećati troškove proizvodnje i servisiranja automobila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: