Novi Jeep za novu godinu
0

FOTO / Compass najavljuje novu generaciju američkih SUV-ova

Sarajevo-x.com
Za predstojeću modelsku godinu Jeep najavljuje brojne novosti u svojoj ponudi i povratak svojim izvornim vrijednostima. Tako će se Compass koji je bio jedan od neobičnijih modela ovog proizvođača sada vratiti filozofiji koja je bila zaslužna za uspjeh Grand Cherokeeja, naravno uz nekoliko bitnih novosti.

Prethodna generacija Jeep Compassa koja je predstavljena 2007. godine već je došla do kraja svog puta. Mjesto će ustupiti modelu istog imena, koji će u potpunosti promjeniti dizajnerski pristup Jeepa u ovom segmentu kompaktnih SUV-ova.

Iako novi Compass predstavlja promjenu dosadašnje filozofije, već i na prvi pogled jasno je da ovaj put Jeep ne želi donositi revoluciju u dizajnu, već se vraća svojim tradicionalnim vrijednostima.

Slijedeći postulate dizajna i oblikovanja koje su nametnule uspješne generacije Cherokeeja, ali prije svega i potpuno nova generacija Grand Cherokeeja, novi Compass namjerava učiniti Jeepovu ponudu osnovnih i kompaktnih SUV-ova učiniti znatno privlačnijom. Tako je sada prepoznatljiva maska sa sedam otvora dobila prepoznatljiviji oblik, dok je cijela forma Compassa znatno klasičnija i priličnija njegovoj namjeni, nego što je to bio slučaj kod prilično avangardnog prethodnika.

Unutrašnjost je dizajnerski gledano ostala prilično neinventivna, ali su se u Jeepu potrudili obogatiti je kvalitetnijim materijalima i boljom obradom. Najpraktičnija i najprivlačnija novost u unutrašnjosti je novooblikovani upravljač sa praktičnijim rasporedom funkcija kojima se upravlja audio uređajem, tempomatom, navigacijskim uređajem i sličnim dodacima. Također, prednja sjedišta su sada nešto bolje profilisana što uz bolji izgled garantuje i bolje držanje tijela putnika u zavojima.

Od estetskih mnogo su važnije tehničke novosti, pa je tako Compas dobio potpuno prerađen ovjes koji sada nudi bolje vozne osobine na zahtjevnom terenu, a uz standardni paket sa samo prednjim pogonom Compass će biti dostupan i sa Freedom Drive I ali i Freedom Drive II paketima za lakšu terensku vožnju. Prvi paket se sastoji od stalnog pogona na sve točkove, gdje se snaga i obrtni moment raspoređuju između osovina automatski, i sa mogućnošću blokade diferencijala.

Drugi paket namjenjen je vozačima koji imaju veće zahtjeve na terenskoj vožnji, a sastoji se od pogona na sve točkove koji koristi prednosti "transaxle" sklopa sa niskim stepenom prenosa za izvlačenje iz najtežih terenskih zadataka. Također sa ovim paketom, Compass je i 1,5 cm visočiji od tla, dok će praktične biti i dodatne kuke za vuču te metalne zaštite podnice i podvozja.

Cijene novog Compassa još uvijek nisu poznate, iako se u prodajnim salonima u SAD-u očekuje već tokom ovog mjeseca, a na tom tržištu će biti ponuđeni 2,0-litarski i 2,4-litarski benzinski motori sa 158 KS, odnosno 172 KS.