Otkriveni svi detalji
0

Citroën predstavio novi C4 i potpuno električni Ë-C4

E. Z.
Predstavljajući novi ë-C4 ,100% električni i novi C4, francuska marka u 2020. godini nastavlja svoju električnu ofenzivu s lansiranjem šest električnih vozila i ispisuje novo poglavlje u svojoj historiji na području limuzina.

Zvaničnom svjetskom premijerom koja je uslijed globalne pandemije održana na izvrsno organizovanoj online platformi kojoj je prisustvovalo preko 2.500 novinara širom svijeta, uključujući i našeg novinara, Citroën je napokon otkrio sve detalje potpuno nove kompaktne limuzine C4 i njegove potpuno električne verzije ë-C4.

Nakon ofanzive na teritoriju SUV vozila obilježene uspješnim lansiranjem SUV C3 Aircross i SUV C5 Aircross SUV (300,000 i 200 000 prodanih vozila od lansiranja krajem 2017. godine), Citroën se priprema za novu važnu etapu sa snažnim povratkom na tržište limuzina. Kompaktne limuzine igraju važnu ulogu na evropskom tržištu i predstavljaju gotovo 28% prodaje C segmenta u 2019. Novi ë-C4, 100% ëlektrični i novi C4 udovoljavaju svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu. 100% električni, benzinski ili dizelski, ovo je nova generacija kompaktne limuzine Citroën inspirirane kupcima i njihovim načinom doživljaja automobila, a posjeduje sve kvalitete za protresti segment koji se obnavlja.

Novi ë-C4, 100% ëlektrični i novi C4, to je isti moderan i tehnološki automobil dostupan s 3 različite energije: 100% električni, benzinski ili dizelski kako bi omogućio kupcima izbor učinkovitih motora koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Novi ë-C4 -100 % električni je 5. u strategiji elektrifikacije marke Citroën, nakon modela SUV-a C5 Aircross Hybrid, Ami, ë-Jumpy i ë-SpaceTourer.

Citroën i kompaktne limuzine, to je priča o uspjehu od prvog C4 iz 1928. Bogata povijest koja uključuje GS, izabran 1971. Europskim automobilom godine i koji ove godine slavi 50. rođendan. Radi se o linija automobila koja je prepoznatljiva po svom karakteru, udobnošću i držanju ceste kroz desetljeća: C4-1928, Ami 6/Ami 8, GS/GSA, BX, ZX, Xsara, C4-2004., C4-2010. i C4 Cactus.

Vrhunska toplinska udobnost

Kako bi povećali svakodnevnu toplinsku udobnost, čak i u najekstremnijim uslovia novi ë-C4 i novi C4 nude grijano vjetrobransko staklo i upravljač što je novost u gami Citroën, grijana sjedala sprijeda i straga, automatski dvozonski klima uređaj s dvostrukim komandama za jednostavnije korištenje: fizičke komande na prednjoj središnjoj konzoli i digitalne komande na dodirnom zaslonu, ventilatore za zrak na središnjoj konzoli straga za putnike nazad.

Savršeno utjelovljuje program Citroën Advanced Comfort®, novi ë-C4 -100% električni i novi C4 nude novu partituru, globalnu i suvremenu udobnost koja uzima u obzir sve kriterije: udobnost u vožnji koja je osigurana progresivnim hidrauličnim graničnicima i sjedalima Advanced Comfort; udobnost življenja zahvaljujući unutarnjem prostoru i praktičnim detaljima koji uključuju jedinstvenu inovaciju za putnike kao svjetsku premijeru; unutarnji mir radi mirne i svijetle unutrašnjosti; udobnost korištenja zahvaljujući dobrobiti tehnologije i svakodnevnoj pomoći. Naglašene su kvalitete novog 100 % električnog ë-C4 ë-Comfort: tišina rada, fluidnost, užitak u vožnji.

U skladu sa statusnim očekivanjima kupaca kompaktnih limuzina, novi ë-C4 i novi C4 nude izbor od 31 kombinacije boja i Color Paketa izvana te 6 različitih unutarnjih uređenja, što omogućava kupcima vožnju u automobilu koja im odgovara.

Kompaktna limuzina mora biti višenamjenski automobil koji može sve napraviti. Novi ë-C4 - 100% ëlektrični i Novi C4 nudi i kompaktne vanjske dimenzije za obavljanje svakodnevnih zadataka i velikodušan unutarnji prostor, zahvaljujući posebice međuosovinskom razmaku od 2,670 mm, koji je jedan od najdužih u segmentu i ima odličan prostor za koljena straga, Best in Class (198 mm). Vanjska širina od 1,800 mm, omogućava velikodušno smještanje tri osobe straga - 1,380 mm širine u ramenima i 1,440 mm u laktovima.

Uz velikodušan prtljažnik od 380 litara koji je jednostavan za korištenje zahvaljujući ravnom pragu (715 mm), širokim izrezima i ravnim stranicama, Novi ë-C4 - 100% ëlektrični i Novi C4 su pozicionirani u središte segmenta i mogu se prilagoditi individualnim potrebama. Za više praktičnosti, podnica u dva položaja omogućuje podjelu prtljažnog prostora u odjeljke i omogućava ravan pod kada su sjedala spuštena.

Novi ë-C4 i novi C4 nudi potpunu gamu pogonskih sklopova. Učinkovita ponuda idealna je za zadovoljavanje potreba svih korisnika. Novi ë-C4 tako ima 100% električni motor od 136 KS (100 kW) uz bateriju od 50 kWh. Novi C4 ima u ponudi pet Euro 6d benzinskih motora: PureTech 100 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 i PureTech 155 EAT8 - samo za međunarodna tržišta, a tu su i dva Euro 6d dizelska motora i to BlueHDi 110 S&S 6-brzinski ručni i BlueHDi 130 S&S EAT8.

Novi C4 i električni ë-C4 na tržita širom Evrope stižu krajem ove godine, kada će biti poznate i cijene, dok na naše pitanje da li uskoro možemo očekivati još karoserijskih verzija i opcija za novi C4 iz Citrenovog odjela za razvoj proizvoda nisu mogli potvrditi da će u skorije vrijeme C4 dobiti još varijacija.