Noviteti
0

Citroen C4 Cactus spreman za prodaju

Klix.ba
Na internetu su se pojavile prve zvanične fotografije serijskog Citroena C4 Cactus, a kako smo to i očekivali od ove marke, razlike u odnosu na avangardni konceptni model su minimalne. Definitivno nam dolazi još jedan francuski auto zbog kojeg će ceste biti manje dosadno mjesto.

Malo prije zvanične premijere pojavilo se nekoliko fotografija koje su otkrile kako će izgledati Citroen C4 Cactus u svom serijskom izdanju. Osim što izgleda gotovo jednako kao i konceptni model, Cactus se ističe brojnim detaljima na karoseriji i ukupno gledano jedinstvenim dizajnom.

Najviše pažnje svakako privlače futuristički prednji dio, "plutajući" nosači krova gdje se ističe samo "C" nosač zbog čega krov Cactusa izgleda kao neka lagana konzola, a poseban i originalan detalj su plastični umeci na karoseriji koji su dizajnirani u prepoznatljivom stilu Citroena, a koji su uz estetsku namjenu tu i da spriječe oštećenja karoserije od laganih udaraca.

Unutrašnjost je također izuzetno originalna i neobična, gdje do izražaja dolazi minimalistički dizajn sa "lounge" sjedištima, te lakiranim detaljima. Slično kao i Picasso, i Cactus ima potpuno digitalizovane instrumente i multimedijalni sistem, pa tako kokpit izgleda kao kombinacija dva velika i moderna tableta.

Cactus se ističe i originalnim trokrakim upravljače, neobičnim smještajem ručice mjenjača, ali i retro detaljem na oblogama vrata gdje je umjesto ručke upotrebljena stilizirana kožna traka. Kako je ergonomija podređena "touch screen" i tablet okruženju, onda je preostalo samo pozabaviti se idealnim mjestom za USB port, pa se on nalazi na lako dostupnom mjestu na centralnoj konzoli.

Zvanične podatke o Cactusu Citroen bi trebao objaviti danas, ali je već najavljeno da bi ovaj model trebao imati nešto skromnije motore, čime Citroen nastoji ovaj model činit dostupnijim što širem krugu kupaca.