Noviteti
7

Bugatti predstavio Veyron Grand Sport Vitesse Black Bess

Klix.ba
Bugatti je predstavio petu posebnu ediciju "Black Bess“ koja je bazirana na modelu Veyron Grand Sport Vitesse i bit će ponuđena u samo tri primjerka.

Automobil će se publici premijerno predstaviti 20. aprila na Sajmu automobila u Pekingu, a nastao je u čast Bugattijevog legendarnog modela Type 18 Black Bess koji je početkom dvadesetog stoljeća opisan kao "prvi pravi sportski automobil koji se može voziti javnim cestama“.

Pokretao ga je četverocilindarski 5-litarski redni motor koji je razvijao više od 100 KS, što je bilo dovoljno da Type 18 razvije, za to vrijeme fantastičnih, 161 km/h. Na trkama ga je više puta vozio osnivač kompanije Ettore Bugatti, a 1912. godine bio je najbrži na brdskoj trci Mont Ventoux.

Karbonska karoserija ultimativnog Veyrona Grand Sport Vitesse Black Bess obojena je crnom bojom koja je ukrašena grafičkim detaljima u boji zlata. Odličan kontrast tamnoj vanjštini daje kožom obložena unutrašnjost u bež boji.

Posebno zanimljive su obloge vrata na kojima su crteži modela Type 18 Black Bess i aviona Morane Saulnier Type H koji je, kao i Type 18 Black Bess, pripadao legendarnom francuskom vojnom pilotu, učesniku Prvog svjetskog rata, Rolandu Garrosu.

Pretpostavlja se da će Bugattijeva šesta (i posljednja) posebna edicija Veyrona biti posvećena poznatoj češkoj vozačici automobilskih trka, Elizabeth Junek, koja se takmičila u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Automobil se očekuje na oktobarskom Sajmu automobila u Parizu.