Još brži Veyron
0

"Bugatti" pomjera granice

Sarajevo-x.com
Bugatti je predstavio posebnu verziju svog prestižnog modela Veyron. Sa čak 1.200 KS Veyron 16.4 Super Sport postavio je novi brzinski rekord, i vratio “Bugattiju” primat među proizvođačima ovakvih egzotičnih automobila.

U blizini Wolfsburga, na privatnoj testnoj “Volkswagenovoj” stazi, prije nekoliko dana i bez posebne najave ekipa iz “Bugattija” je dovezla novi Veyron 16.4 Super Sport i njime krenula u postavljanje novog brzinskog rekorda.

Pod budnim okom inžinjera iz njemačkog TUV-instituta i sa “Bugattijevim” testnim vozačem iz upravljača ovaj posebni Veyron postavio je prosjek maksimalne brzine od čak 431,072 km/h, a nakon toga je ovaj rekord svojim potpisom potvrdio i predstavnik Guinnessove knjige rekorda.

Sa fascinantnih 1.200 KS i čak 1.500 Nm okretnog momenta Veyron 16.4 Super Sport je za 200 KS snažniji od standardne verzije ovog modela, a i vrijednost obrtnog momenta je porasla za 250 Nm okretnog momenta.

Inžinjeri “Bugattija” su ovo povećanje snage obezbijedili zahvaljujući ugradnji znatno većih turbopunjača, a za efektivnije korištenje kapacitetnijeg prednabijanja Veyron je dobio i kapacitetnije hladnjake zraka pod pritiskom.

Ovjes Veyrona je za ovu verziju također posebno prilagođen, pa su glavne opruge dobile nešto veći hod, dok su stabilizatori dodatno očvrsnuti, a amortizeri su zamijenjeni potpuno takmičarskim kompletom suspenzije.

Cestovne verzije Veyrona 16.4 Super Sport imat će ipak elektronski ograničenu maksimalnu brzinu na 415 km/h, a zvaničnu svjetsku premijeru ovaj prestižni model imat će u augustu ove godine, i to na slavnoj “Pebble Beach Concours d'Elegance“ izložbi automobila u Kaliforniji.