Sigurnost i luksuz
99

BMW X5 Protection VR6 je otporan na metke i eksploziv

D. B.
Oni koji se nalaze u veoma opasnim dijelovima svijeta, ali i dalje žele luksuz, onda je novi BMW X5 Protection VR6 pravi izbor za njih.

X5 izgleda kao i svaki drugi primjerak BMW-ovog crossovera, ali ovaj može izdržati i paljbu i kalašnjikova. Ako napadači koriste eksploziv, X5 može izdržati eksploziju 15 kg TNT-a sa udaljenosti od četiri metra.

Kako bi ga zaštitio, BMW je ovaj X5 je dobio panele na vratima, bočne ramove, krov i zaštitni zid napravljene od čelika visoke čvrstoće. Dodani su i aluminijski djelovi koji štite podvozje i prtljažnik.

Debiljna stakala iznosi 30 milimetara te mogu izdržati napad ručnim vatrenim oružjem.

Opciono je moguće dobiti dodatnu zaštitu podvozja koja može izdržati eksploziju ručne granate. Ako su dronovi problem, dodatno zaštićeni krov može izdržati eksploziju 200 grama C4 eksploziva.

BMW X5 se može brzo udaljiti s opasne lokacije zahvaljujući 4,4-litarskom BiTurbo V8 motoru koji razvija 523 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,9 sekundi, a njegova elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 210 km/h.

Za veću sigurnost, 20-inčni naplaci imaju gume s ojačanim bočnim zidovima tako da se vozilo može nastaviti kretati i u slučaju potpunog gubitka pritiska. Specijalna zaštita štiti rezervoar goriva u slučaju požara, a tu je i sistem regeneracije u slučaju pucanja.

BMW X5 Protection nudi dovoljno mjesta za četiri osobe, a interkom sistem omogućava komunikaciju s okruženjem bez rizika za putnike. Standardni alarm na pritisak dugmeta zaključava vrata i zatvara prozore, pali svjetla i stvara jak zvuk.

Kada će početi prodaja i po kojoj cijeni, zasad nije poznato.