Juriš na Mercedes CLS
0

FOTO / BMW predstavio Seriju 6 Gran Coupe

Sarajevo-x.com
Mercedes-Benzov CLS je već godinama trn u oku BMW-a, pa nakon što za prvu generaciju CLS-a nije imao odgovor, ovaj put nije sebi želio priuštiti takav luksuz. Sada je pred nama Serija 6 Gran Coupe, i po svemu sudeći Mercedes-Benz ima razloga za brigu.

Gran Coupe je, kao što se može i naslutiti, tehnički zasnovan na već poznatom kupeu serije 6. Ipak, razlike između ova dma modela su značajne, pa je Gran Coupe duži čak 111 milimetara, dok je karoserija oblikovana sa posebnim naglaskom na eleganciju spoja kupeovskih i limuzinskih linija. Uz brojne detalje koji Gran Coupe čine posebnim, ističu se i agresivna ksenonska svjetla kao i veliki i atraktivni 18-inčni naplaci.

Gran Coupe će biti jednako poseban i u unutrašnjosti, gdje je ponuđena posebna paleta visokokvalitetnih materijala u elegantnim kombinacijama boja. Posebno egzotičnom se čini unutrašnjost obložena Dakota kožom sa istaknutim šavovima. Također, Gran Coupe donosi i praktičnu stranu koja je svojstvena kupeovskim limuzinama, pa uz 4+1 smještaj putnika nudi i 460 litara zapremine u prtljažniku. Također, neće nedostajati ni posebno ekskluzivnih doplatnih dodataka kao što je visokokvalitetni Bang & Olufsen audio sistem.

Za Gran Coupe BMW će u početku ponuditi tri motora. Prvi je model 640i sa trolitrenim turbobenzinskim motorom koji proizvodi 320 KS i 450 Nm, a sa kojim ova velika limuzina sprinta do 100 km/h za samo 5,4 sekunde. Najsnažniji model u ponudi je 650i koji ima 4,4-litarski V8 motor sa 450 KS i 650 Nm okretnog momenta. Ovakav Gran Coupe spada među supersportske automobile jer do 100 km/h stiže za samo 4,6 sekundi.

U ponudi će biti i 640d model sa dizelskim motorom zapremine tri litra i sa 313 KS, te moćnih 630 Nm okretnog momenta. To što je riječ o dizelskom modelu ne znači da će performansi nedostajati, pa i ovaj Gran Coupe "let" do 100 km/h za 5,4 sekundi.

Sa bilo kojim od ova tri motora Gran Coupe dolazi opremljen 8-stepenim automatskim mjenjačem. Pogon na zadnje točkove se podrazumjeva, dok je model 650i moguće naručiti i sa pogonom na sve točkove.