Proizvodnja u decembru
11

BMW predstavio plug-in hibridni X3

E. L.
BMW će hibridni X3 xDrive30e početi da proizvodi narednog mjeseca, a u prodaju stiže početkom naredne godine.

U Minhenu nastavljaju s ranije najavljenom elektrifikacijom svojih modela, a društvu njihovih hibridnih modela pridružit će se i model X3 iza čije oznake xDrive30e se krije „plug in“ hibridna pogonska kombinacija koju čini dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (184 KS) potpomognut elektromotorom (109 KS).

Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač, a vozač u kombinaciji može računati na 292 konjske snage i 420 Nm najvećeg obrtnog momenta, što će biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu i najveću brzinu 210 km/h.

Poenta hibridnih priča je ušteda goriva, a u tom kontekstu u BMW-u tvrde da će X3 xDrive30e za 100 pređenih kilometara (prema WLTP normama) trebati od 2,2 do 2,8 litara benzina.

I hibridni X3 nudit će se u kombinaciji s nekoliko poznatih paketa opreme (uključujući i paket M Sport), a zbog smještaja baterija (12 kWh) raspolaže s neznatno manjom zapreminom prtljažnika. Bez angažmana motora s unutrašnjim sagorijevanjem SUV bi trebao preći do 46 kilometara, a za punjenje spomenutih baterija preko obične kućne utičnice potrebno je nešto manje od šest sati.

BMW će X3 xDrive30e početi da proizvodi narednog mjeseca u tvornici u Spartanburgu (SAD), a prvi primjerci do kupaca bi trebali stići u prvom kvartalu naredne godine. U pripremi je i iX3 koji će pokretati isključivo struja, a bit će BMW-ov odgovor na Mercedes-Benz EQC.

Vezani članci