Nova godina, nove boje
35

BMW predstavio paket osvježenja za M8 Competition modele

E. L.
Kupci uz sve tri opcije najsnažnije "Osmice“ mogu računati na nekoliko novih boja karoserije, karbonska sjedišta i još veći display multimedijalnog sistema.

Uz informaciju da BMW svoje M8 modele više neće nuditi bez dodatka 'Competition' koji sa sobom donosi snažniju verziju V8 motora, u M odjelu su za potencijalne kupce koji razmišljaju o vrhu ponude iz Serije 8 pripremili paket osvježenja za sve tri karoserijske opcije (Coupé, Cabrio i Gran Coupé).

S promjenama na vanjštini bavarskog "bombardera“ stižu decentno osjenčena kućišta prednjih LED svjetala i nedavno predstavljenje "old school“ oznake M odjela na prednjem/zadnjem poklopcu i centralnom poklopcu na felgama, a suštinsku novinu predstavlja uvođenje pet novih boja karoserije među kojima se ponajviše ističe plava nijansa koja se krije iza naziva Tanzanite II.

Dosadašnji 10,25-inčni display multimedijalnog sistema zamijenjen je s većom 12,3-inčnom verzijom čija je veličina sada jednaka veličini displeja iza multifunkcionalnog trokrakog upravljača, a s paketom osvježenja stižu i nova (opciona) elektropodesiva/grijana prednja sjedišta koja su napravljena od karbona i obložena kombinacijom kože i alkantare.

Ispod dugog prednjeg poklopca nema promjena, pa redizajnirani M8 Competition u sve tri karoserijske verzije i dalje pokreće 4,4-litarski biturbo V8 motor čijih je 625 "konja“ i 750 Nm obrtnog momenta dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde i 306 km/h, ako se kupac odluči za opcioni paket M Driver. Za prijenos snage na obje osovine (xDrive) zadužen je superbrzi 8-stepeni automatski mjenjač.

Vezani članci