Ispunjavanje planova
6

BMW predstavio još jedan model koji pokreće hibridna kombinacija

E. L.
I BMW-ov aktuelni crossover model X2 dobio je hibridnu verziju koju pokreće kombinacija trocilindarskog turbobenzinskog motora kojem asistira elektromotor.

Najnoviji plug in hibridni automobil u ponudi bavarske automobilske kompanije, u kojoj do 2023. godine planiraju u ponudi imati 25 elektrificiranih modela, krije se iza oznake X2 xDrive25e i izvana se, u odnosu na X2 koji pokreću samo motori s unutrašnjim sagorijevanjem, razlikuje samo po poklopcu na prednjem lijevom blatobranu iza kojeg se kriju utičnice za punjenje strujom.

Po uzoru na ranije predstavljen hibridni X1, i hibridni X2 pokreće kombinacija 1,5-litarskog trocilindarskog turbobenzinskog motora sa 125 KS i 220 Nm najvećeg obrtnog momenta i elektromotora koji raspolaže sa 95 KS i 165 Nm obrtnog momenta. S oba motora u funkciji kombinovana snaga koja se posredstvom 6-stepenog automatskog mjenjača distribuira na obje osovine (xDrive) iznosi 220 KS, a najveća vrijednost obrtnog momenta je 385 Nm.

S oba motora u funkciji X2 xDrive25e od 0 do 100 km/h stiže za 6,8 sekundi i razvija 195 km/h, a tvornički deklarisana prosječna potrošnja goriva je dva litra na 100 kilometara.

Bez asistencije benzinskog motora koji je zadužen za pokretanje prednje osovine, elektromotor pokreće samo zadnju osovinu. Najveća brzina u tom slučaju iznosi 135 km/h, a u BMW-u tvrde da je kapacitet baterija (10 kWh) za čije je punjenje potrebno oko pet sati dovoljan za prelazak do 55 kilometara.