Stižu u aprilu
36

BMW predstavio dvije nove opcije za ljubitelje superbrzih SUV-ova

Klix.ba
Najsnažnije M verzije modela X3 i X4 pokreće trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji razvija 478, odnosno 510 KS (u verziji Competition).

BMW je zvanično predstavio dugo očekivane najsnažnije SUV modele X3 i X4 s kojima stiže magično slovo M koje sa sobom donosi trolitarski biturbo motor, temeljito dorađen ovjes, znatno čvršću karoseriju i nekoliko drugih detalja koji će se svidjeti ljubiteljima brzih SUV-ova.

U BMW-u kažu da je motor prvi korak u kreiranju modela koji na sebi nose slovo M, a iz čuvenog M odjela stiže poznati trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji raspolaže sa 478 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. U slučaju još "ratobornije" verzije Competition spomenuti motor nudi 510 konjskih snaga, što je dovoljno da SUV dvojac od 0 do 100 km/h stiže za četiri sekunde i s opcionim paketom M Driver razvije 285 km/h.

Za prijenos snage na obje osovine (xDrive) zadužen je 8-stepeni M Steptronic automatski mjenjač. U BMW-u su za kupce pripremili nekoliko radnih programa među kojima je i mogućnost distribucije snage samo na zadnju osovinu. Pored znatno kruće karoserije i čvršćih elemenata ovjesa ukupnoj dinamici pomoći će i adaptivni amortizeri, a za efikasno zaustavljanje brinu kočnice s prečnikom prednjih diskova koji iznosi 396 milimetara.

X3 M i X4 M postavljeni su na 20-inčnim točkovima, a u standardnoj opremi verzije Competition su 21-inčni točkovi. Paleti boja karoserije priključene su dvije nove opcije, a nekoliko crnih karoserijskih detalja (zaključno s maskom hladnjaka) M opcije vizuelno izdvaja od ostatka X3 i X4 društva. Slovo M u kabini podrazumijeva posebna sjedišta, drugačiji upravljač, novu instrumentnu tablu...

BMW još uvijek nije objavio koliko će koštati najsnažniji X3 i X4, a proizvodnja u njihovim sjevernoameričkim pogonima počinje u aprilu.

BMW
Vezani članci