Noviteti
0

BMW neće nuditi mjenjače sa 9 ili 10 stepeni prenosa

Klix.ba
Iz BMW-a je stiglo zvanično saopštenje u kojem se kaže da bavarska automobilska marka nema namjeru nuditi automatske mjenjače koji će imati 9 ili 10 stepeni prenosa.

"Nema potrebe baviti se razvojem takvih automatskih mjenjača, jer je njihov ukupan učinak apsolutno neznatan“, izjavio je Klaus Frolich, prvi čovjek BMW-a kada se radi o razvoju manjih i srednjih modela.

U nastavku je rekao da su takvi mjenjači osjetno kompleksniji, teži i skuplji, tako da definitivno nema potrebe imati automatski mjenjač koji ima više od 8 stepeni prenosa.

Frolich je također naglasio kako je prosječna potrošnja goriva uz 8-stepeni mjenjač, u odnosu na 6-stepenu varijantu, niža za oko 7 do 8 posto, ali se dodatnim stepenima prenosa ona više ne može smanjiti.

U BMW-u su naglasili da neće odustati od ručnih mjenjača koje će nuditi u standardnim, ali i u modelima sa M oznakom. Ručni mjenjač nudit će se i uz BMW M5 koji je namijenjen sjevernoameričkom tržištu, bez obzira što će ga tražiti samo 10 posto tamošnjih kupaca.

Nevezano za mjenjače, iako misli da je u pitanju nešto veći vremenski period, Frolich se složio s Audijevim izvršnim direktorom Rupertom Stadlerom koji je nedavno izjavio da će u narednih deset godina trocilindarski motori biti standardna ponuda u velikim automobilima, što je u ovom trenutku prilično nezamislivo.

BMW
Vezani članci