Noviteti
7

BMW napokon i zvanično najavio i8 u Roadster izdanju

Klix.ba
Prošle sedmice odjeknula je vijest kako je BMW potrošio 5,8 milijardi eura na razvoj električnih automobila te da optimizuje i smanjuje broj opcija na aktuelnim modelima kako bi uštedjeli za razvoj električnih modela. Sada je BMW najavio još jednu novost, hibridni i8 Roadster pravi je vjesnik nove generacije automobila bavarske marke.

BMW je uz ovaj video objavio vrlo šture informacije, tačnije samo jednu rečenicu, ali i to je bilo sasvim dovoljno. Užitak vožnje automobila bez krova - u potpunoj tišini i bez emisije štetnih gasova, to dovoljno govori da BMW s elektrifikacijom želi krenuti već od sportskih i egzotičnih modela.

BMW i8 Roadster mogli smo vidjeti i ranije, kako u konceptnom izdanju još 2012. godine, tako i na novijim špijunskim fotografijama sa spuštenim krovom. Ipak, ovaj najnoviji video najjasnije otkriva novi BMW.

Naravno, BMW i8 Roadster će dijeliti aluminijsku šasiju i centralnu ćeliju šasije od karbonskih vlakana s kupe modelom fiksnog krova i plastičnu ćeliju ojačanu ugljeničnim vlaknima. Naravno i pogon ostaje isti, dakle hibridni sklop električnog i benzinskog motora s 357 konjskih snaga koji omogućava ubrzanje do 100 km/h za 4,2 sekunde.

BMW će i8 Roadster zvanično predstaviti 2018. godine, a uporedo s njim polako će početi stizati i naredna generacija BMW modela, jer je već poznato da je BMW otkazao razvoj modela i5 te da sve svoje snage prebacuje na razvoj električnih pogona za klasične modele kao što su Serija 3 i Serija 5.

Vezani članci