Promjena identiteta
26

Besmrtna Fiat Panda: Italijanski bestseller postaje Pandina, a proizvodit će se paralelno sa električnom Pandom

A. M.
Fiat najavljuje promjenu identiteta za model Panda, koja se u neizmijenjenom obliku prodaje od 2011. godine. Bestseller A segmenta u Evropi od ljeta će se zvati Pandina, a pored novog imena Fiat je pripremio blaga unaprijeđenja. Pandina će se proizvoditi do 2027. godine.

Fiat će ove godine lansirati dugoočekivanu četvrtu generaciju Pande, koja će biti dostupna u verzijama sa blagim hibridnim motorima, ali i u električnoj verziji. Paralelno s njom, Fiat će nastaviti proizvoditi aktuelnu generaciju, koja će dobiti novo ime i novi identitet. Dakle, Panda od ljeta postaje Pandina, a osim promjene imena, italijanski proizvođač pripremio je i neka osvježenja za ovaj model.

Promjene izvana su minorne. Najveću novinu predstavlja paleta boja obogaćena novom nijansom Positano žute i nekoliko dvobojnih opcija karoserije s crnim krovom. Kućišta retrovizora će takođe biti obojena žutom bojom, bez obzira na izabranu vanjsku boju. Ostali novi detalji na vanjskoj optici uključuju ambleme sa natpisom imena Pandina na plastičnim oblogama vrata i na zadnjim bočnim staklima, kao i posebnu grafiku sa licem medvjeda pande umetnutu u centar točkova.

Većina promjena ipak je prisutna u putničkom prostoru. Tako nova Fiat Pandina dobija volan sa novim dizajnom, kao i 7-inčnu digitalnu instrument tablu sa tri različita grafička moda. Takođe, novina je taktilni centralni ekran od 7 inča, a multimedijalni sistem je kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima. Fronta prednje armature je ofarbana u bijelo, djelimično kao i presvlake sjedišta sa izvezenih logotipa sa novim imenom i žutim kontrastnim šavovima po rubu. Štaviše, sjedišta su prekrivena posebnim presvlakama koje sadrže sirovine nastale iz morskog otpada.

Nova Fiat Pandina standardno donosi i brojne sisteme asistencije vozaču. Među njima se nalaze napredno kočenje u slučaju nužde, sistem za zadržavanje trake, sistem za detekciju umora vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova, tempomat, automatska duga svjetla i zadnji parking senzori.

Motori nove Fiat Pandine ostaju isti kao u aktulenom modelu.

Nova Pandina će biti dostupna u Evropi od ljeta ove godine, a proizvodit će se u fabrici Pomigliano d'Arco u Italiji. Fiat će Pandinu zadržati na cesti do 2027. godine.