Noviteti
4

Aventador SV stazu Nordschleife prešao za manje od 7 minuta

Klix.ba
Lamborghini je objavio videomaterijal u kojem je prikazan Aventador SV (Superveloce) kojem je za "zatvaranje" kruga na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife trebalo 6 minuta, 59 sekundi i 73 stotinke.

Lamborghini je objavio da će Aventador SV ponuditi u samo 600 primjeraka, a sav potencijal automobila pokazali su na čuvenoj stazi Nordschleife, gdje je neimenovani vozač, prilikom testiranja guma u saradnji sa kompanijom Pirelli, Aventadorom prešao stazu za 6 minuta, 59 sekundi i 73 stotinke. Na automobilu su bile gume Pirelli P Zero Corsa.

U Lamborghiniju naglašavaju da su veoma zadovoljni ostvarenim vremenom, jer je Aventador SV sporiji oko dvije sekunde od mnogo skupljeg Porschea 918 Spyder koji je svoje vrijeme na stazi Nordschleife ostvario krajem septembra 2013. godine.

U odnosu na standardni Aventador, uz oznaku SV stiže dodatnih 50 KS (ukupno 750 KS), a ukupna masa automobila reducirana je 50 kilograma i sada iznosi 1.525 kilograma. Sa više snage i manje kilograma Aventador SV od 0 do 100 km/h sada stiže za 2,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi više od 350 km/h.

Prodaja počinje u drugoj polovini godine, a cijena na evropskim tržištima iznosi 327.190 eura.