{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aventador s pogonom preko zadnje osovine se neće proizvoditi

11.12.2015. u 14:10
0
1
Aventador s pogonom preko zadnje osovine se neće proizvoditi
0
Nakon mnogobrojnih špekulacija u Lamborghiniju su zvanično objavili da nemaju namjeru proizvoditi Aventador s pogonom preko zadnje osovine, a razlog je krajnje jednostavan: Aventador pokreće motor koji za tradicionalni zadnji pogon ima previše potencijala.
Nakon nedavnog predstavljanja Lamborghinijevog slabijeg modela Huracan koji se sada, pored integralnog, može dobiti i s pogonom preko zadnje osovine, očekivalo se da bi isti tretman mogao dobiti i snažniji Aventador. To se ipak neće desiti, jer atmosferski V12 motor koji pokreće Aventador ima previše snage i obrtnog momenta, što se na podlogu optimalno može prenijeti samo preko obje osovine. Tako barem tvrdi Maurizio Reggiani koji u Lamborghiniju obavlja funkciju direktora Odjela za istraživanje i razvoj.

Reggiani je također izjavio da će i svi budući derivati Aventadora biti zasnovani na AWD (all-wheel drive) pogonu, ali je Lamborghini modelom Huracan LP580-2 jasno stavio do znanja da nema namjeru u potpunosti odustati od produkcije "hardcore" sportskih automobila s pogonom preko zadnje osovine.

Interesantna je i informacija da u Lamborghiniju razmišljaju i o verziji najavljenog crossovera Urus s pogonom preko zadnje osovine koja bi se nudila paralelno s AWD opcijom. Duhovni nasljednik legendarnog Lamborghinija LM002 do prvih bi kupaca trebao stići 2018. godine. Do tada, svijet će naredne godine na Sajmu automobila u Ženevi moći vidjeti Lamborghini Centenario koji će se ponuditi u samo 20 primjeraka, a za koji kažu da je "Huracan s motorom i mehanikom Aventadora".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: