Noviteti
8

Audi RS 5 kabriolet, dinamika pod vedrim nebom

Klix.ba
Dinamika otvorena prema nebu – Audi predstavlja RS 5 kabriolet. Ovaj četverosjed s platnenim krovom izaziva divljenje svojom neobičnom kombinacijom elegancije i snage. Njegov 4.2 FSI V8 motor proizvodi 331 kW (450 KS) i omogućava ovom vrhunskom sportisti ubrzanje do 100 km/h za 4,9 sekunde.

Vanjski dizajn

Silueta savršeno izbalansiranih proporcija sa odvažnim detaljima: okvir u mat aluminiju okružuje karakterističnu singleframe rešetku, koju krasi umetak sa sjajnim RS 5 logom u antracit sivoj boji.

Klinasto oblikovana glavna svjetla sa zavojitim donjim rubovima sjaje Xenon plus svjetlima i LED trakama koje obavljaju funkciju dnevnog svjetla. Markantno stilizovana prednja maska uključuje velike usisnike zraka i donji spojler.
Bočnim stranama dominiraju fluidne linije iznad bočnih pragova i široki lukovi točkova; cjelokupnu formu dodatno naglašava karakteristična tornado linija. Kućišta vanjskih retrovizora izvedena u materijalu boje aluminija kombinovana su s elementima poput površine okvira vjetrobranskog stakla i ukrasnih detalja oko prozora od eloksiranog aluminija.

Poput ravne, mekane kupole, proteže se preko interijera mekani krov, a poseban sloj pjene pruža izvanrednu zvučnu izolaciju. Otvaranjem krova upravlja se pritiskom na taster: za otvaranje je potrebno 15 sekundi i to pri brzini do 50 km/h, dok zatrvaranje traje 17 sekundi.

Interijer

Svaki RS 5 model ima volan u dizajnu s tri kraka, koji je u donjem dijelu zaravnjen i obložen kožom. Njegova multifunkcionalnost uključuje tastere i polugice za intuitivno upravljanje brojnim funkcijama. Terminal opcijskog sistema MMI Navigation plus sadrži šest tastera za funkcije glavnog izbornika, dok je za upravljanje sistemom Audi drive select predviđen samo jedan taster. Instrumentna ploča sa crno-bijelom optikom brojki i pokazivača ne samo da predstavlja lijep stilski detalj, već i vozaču osigurava izuzetnu čitljivost. U sistemu za informisanje vozača sadržan je i Laptimer, kao i termometar za mjerenje temperature ulja.

Motor

Model RS 5 Cabriolet pokreće motor FSI V8 s direktnim ubrizgavanjem. Iz zapremine od 4.163 cm3 on isporučuje snagu od 331 kW (450 KS) pri 8.250 1/min, a u rasponu od 4.000 do 6.000 obrtaja proizvodi maksimalni obrtni moment od 430 Nm. Agregat 4.2 FSI sa crveno lakiranim pokrovom glava cilindra, koji se proizvodi u mađarskom pogonu u Győru, postiže specifičnu snagu od 79,5 kW (108,1 KS) po litri zapremine; svaka konjska snaga mora pokrenuti 4,267 kilograma mase vozila. Ovaj motor s dugim hodom klipova i aluminijskim kućištem radilice diše punim plućima, a zaklopke u izduvnim cijevima stvaraju veoma lijepu zvučnu kulisu. U opciji je dostupan i Audijev sportski izduvni sistem s crnim izduvnim cijevima.

Audi RS 5 kabriolet lansira se od nula do 100 km/h za 4,9 sekunde. Maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h; na zahtjev kupca blokada se može skinuti nakon čega ovaj Audijev sportista postiže najveću brzinu od 280 km/h. U prosjeku se ovaj moćni V8 zadovoljava sa 10,9 litara goriva na 100 km.