Uskoro nova generacija
0

FOTO / Audi predstavio unutrašnjost novog A3

Sarajevo-x.com
Audi je vrlo tajnovit o novoj generaciji svog modela A3, tako da je bilo pravo iznenađenje kada je ovaj proizvođač predstavio unutrašnjost svog novog kompakta na sajmu Consumers Electronics Showu (CES) u Las Vegasu.

Sudeći prema prvim fotografijama, unutrašnjost novog Audija A3 dobiće znatno kvalitetnije materijale ali i savremeni dizajn i ergonomiju, vrlo nalik onima u manjem modelu A1. Prva i najvažnija izmjena je da je sada centralna konzola blago zakrenuta prema vozaču, tako da kontrole su lako dostupne. Tu su i nove kontrole multimedijalnog MMI sistema, sa značajno većim okruglim upravljačem u koji je ovaj put integrisan i panel osjetljiv na dodir za prepoznavanje rukopisa i za precizne klikove.

Ostale novosti su kožom presvučeni upravljač nove generacije, kružni otvori za ventilaciju, tanka i elegantna lajsna od aluminijuma koja se pruža cijeom širinom konzole, kao i multimedijalni sistem sa sedam-inčnim ekranom koji se može skloniti od pogleda, baš kao i na ostalim modelima Audija.

Audi ponosno ovaj MMI multimedijalni sistem opisuje kao tehnologiju gdje se "njemački inžinjering susreće sa Silikonskom dolinom." Naime, MMI sistem Audi je zajednički razvijao sa kompanijom Nvidia, a riječ je, kako oni kažu, o novoj "modularnoj infotainment platformi" koja koristi dual-core procesor Tegra 2, a koji radi na 1,2 GHz. Ovo je dio MMX (Multi-Media eXtension) proširenja koje će biti odgovorno za upravljanje internetom, navigacijom i telefonom u automobilu. Kasnije, sistem će se nadograditi sa quad-core procesor Tegra 3 koji može radi na 1,4 GHz.

Novi Audi A3 će također ponuditi dodatnu Phone Box funkciju, koja omogućava potpuno povezivanje bilo koje vrste mobilnog telefona sa automobilom.

Zanimljivo je da, ako obratite pažnju na fotografije displeja MMI sitema, možete vidjeti i grafiku automobila, koja u stvari u velikoj mjeri otkriva izgled novog A3, a na kojoj možemo vidjeti da je dobio prepoznatljivu masku i svjetla, a istovremenao zadržao prilično prepoznatljivu formu karoserije.

Iako ove najavljene novosti više izgledaju kao najava nekog novog informatičkog uređaja nego novog automobila, činjenica je da je Audi na ovom sajmu ipak želio samo predstaviti novu tehnologiju, dok datum predstavljanja cijelog automobila još uvijek krije od javnosti. Iapk, jasno je da je novi A3 ustvari spreman za premijeru, te ga se može očekivati već na sajmu automobila u Ženevi, u martu ove godine.