Novi flagship coupe-SUV
174

Audi predstavio SQ8 s blagim hibridnim sistemom i 429 KS

D. B.
Kompanija Audi je napokon predstavila svoj model SQ8, sportsku verziju coupe-SUV modela Q8.

SQ8 je preuzeo tipične SUV karakteristike modela Q8, ali posjeduje i specifične komponente za S modele kao što su četiri završetka izduvnih cijevi, redizajnirani usisnici zraka, opcioni 22-inčni naplaci i slično. Unutrašnjost je presvučena kožom i Alcantarom, a na nekoliko mjesta su S oznake. Papučice od nehrđajućeg čelika upotpunjuju dizajn unutrašnjosti.

Automobil pokreće isti 4,0-litarski twin-turbo dizelski V8 motor iz Audija SQ7 koji razvija 429 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Masivna snaga se prenosi na sva četiri točka putem osmostepenog automatskog mjenjača.

Blagi hibridni sistem je zadužen da pokreće SUV pri brzini do 23 km/h, a napaja ga litij-konska baterija od 48V koja napaja i električni kompresor koji pomaže turbopunjačima pri niskim obrtajima i ubrzanjima pri niskoj brzini.

Audi SQ8 od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi, a elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Za zaustavljanje se brinu standardne karbon-keramičke disk kočnice s crvenim kočionim kliještima.

Standardna oprema uključuje prilagodljivi zračni ovjes i Audije Drive Select Dynamic Handling sistem. Opciono je moguće dobiti sistem upravljanja sa sva četiri točka.

Dizelski SQ8 na evropska tržišta stiže ove godine.