Dorađen motor
16

Audi predstavio RS Q3: 400 konjskih snaga dovoljno je za 280 km/h

E. L.
Dvije najnovije crossover kreacije iza kojih stoji Audi Sport evropskim kupcima bit će na raspolaganju u prvom kvartalu naredne godine, a suština modela RS Q3 i RS Q3 Sportback krije se ispod prednjeg poklopca gdje je smješten temeljito dorađen i znatno olakšan 2,5-litarski 5-cilindarski turbobenzinski motor koji isporučuje 400 konjskih snaga i 480 Nm najvećeg obrtnog momenta.

RS Q3 i RS Q3 Sportback pokreće temeljito dorađen i olakšan 2,5-litarski 5-cilindarski turbobenzinski motor.

Spomenuti brojevi dovoljni su da obje karoserijske verzije od 0 do 100 km/h stižu za 4,5 sekundi i razviju 250 km/h, a u Audi Sportu kupcima će ponuditi i opciju s kojom njihovi "mali Urusi" stižu do 280 km/h. Tu je i opcija izduvnog sistema koji proizvodi više zvuka.

Za prijenos snage na obje osovine (quattro) zadužen je 7-stepeni automatski mjenjač. U odnosu na standardni Q3 podnica je 10 milimetara bliža tlu, a pored kapacitetnijih kočnica koje se kriju iza 20-inčnih točkova kupcima će se ponuditi i adaptivni amortizeri. Na listi opcione opreme su i 21-inčni točkovi.

S nekoliko specifičnih karoserijskih detalja stižu i dvije nove ekskluzivne boje karoserije, a u unutrašnjosti koja je obložena kombinacijom aluminija, karbona, kože i alkantare dominiraju prednja izrazito profilisana sjedišta. Cijene Audijevih sportskih crossovera još uvijek nisu objavljene.

Vezani članci