Jedan za sve
15

Audi predstavio redizajnirani RS4 Avant: 450 KS u praktičnom pakovanju

E. L.
Redizajnirano izdanje jednog od najbržih karavana današnjice i dalje pokreće 2,9-litarski V6 biturbo motor.

Posljednja kreacija iz odjela Audi Sport sa sobom je donijela osvježeno "lice" na kojem dominira nova jednodijelna crna maska hladnjaka, a pogled na proširene blatobrane jasno stavlja do znanja da jedan od rijetkih superbrzih karavana ima znatno širi trag točkova u odnosnu na standardni Audi A4.

Glavna novost u kožom i alkantarom obloženoj tamnoj unutrašnjosti je 10,1-inčni display preko kojeg se upravlja novim multimedijalnim sistemom, a vozač među ponuđenim funkcijama u ovom slučaju ima i mogućnost mjerenja vremena kruga (na stazi) i očitanje G sila, što i nije uobičajeno u automobilima ovog karoserijskog oblika.

Promjena ispod prednjeg poklopca nije bilo pa i redizajnirani RS4 Avant pokreće poznati 2,9-litarski V6 biturbo motor čijih se 450 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta na obje osovine (quattro) distribuira posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača.

Dodatno primaknut podlozi i postavljen na 19-inčnim točkovima, ispod kojih se kriju kočnice s prečnikom prednjih diskova koji (uz doplatu) iznosi 400 milimetara, RS4 Avant od 0 do 100 km/h stiže za 4,1 sekundu, a najveća brzina (s opcionim Dynamic paketom) iznosi 280 km/h.

Prodaja počinje ovog mjeseca, a osnovna cijena automobila u Njemačkoj iznosi 81.400 eura.